Zagreb

Božićna čestitka apostolskog nuncija u RH, nadbiskupa Giuseppea Pinta


Božićnu čestitku uputio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto. Poruku prenosimo u cijelosti:

 

 

 

Dragi gledatelji, sretan Božić!

Nastavljajući tradiciju mojih prethodnika, drago mi je što vam se i ja mogu prvi put obratiti, te svakome od vas od srca zaželjeti sretan i blagoslovljen Božić. Rado upućujem poseban pozdrav i svima vama koji ćete ovoga Božića i prvih dana Nove godine biti daleko od Hrvatske. Istodobno, želim s vama podijeliti neka razmišljanja koja me prate ovih dana.

U Božićnoj noći doživjet ćemo iskustvo ujedinjene obitelji koja uživa u radosnom događaju, najradosnijem događaju koji se ikada dogodio u povijesti. O kakvom se događaju radi? Radi se o događaju svjetla, svjetla koje je rastjeralo noć, osvjetljujući tmine. Tko od nas nije iskusio mrak i tamu? "Velika svjetlost" obuzima tamu i nagoni ju u bijeg. U tome je radost koja dokida svaki strah. Svjetlo i radost dolaze od Djeteta. Teme svjetlo-radost-Dijete vraćaju se, ispreplićući se u izvrsnom skladu.

"Slava ih Gospodnja obasja... Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost... Danas vam se rodio Spasitelj", piše u Lukinu evanđelju (usp. Lk 2,1-14).

Čovjek danas, a potom čovjek zauvijek. Svatko od nas ima potrebu primiti vijest poput ove, vijest zbog koje možemo disati punim plućima, vijest koja širi naša srca: spasenje ti je darovano, besplatno, iz čiste ljubavi. Dolazi Spasitelj! Bog ga šalje i zbog tebe!

Spasenje se ne sastoji u rješavanju problema koji pritišću našu egzistenciju, jedni manje, drugi vrlo ozbiljno, ali u konačnici oni nisu bitni. Logika ljubavi, koja se također naziva i Milosrđe, užiže svjetiljku vjere po kojoj smo otkupljeni. No, mi ne možemo samo za sebe upijati svjetlo i radost koju nam donosi Dijete Isus. Kršćani, svi mi, pozvani smo postati muškarci i žene svjetlosti i radosti, te ih nositi drugima. "Poruka Radosne vijesti koju nam je Bog povjerio, traži da odmah bude naviještena. Stoga je moramo prenositi trčeći poput glasnika s planina, jer svijet ne može čekati", kako je to rekao papa Franjo.

Dragi gledatelji, u ovom posebnom vremenu za naš duhovni život, ponovno upućujem božićne poruke svima i svakome od vas. Gospodinovo rođenje bit će zaista slavlje ako prihvatimo Isusa razmatrajući o jaslicama i ponavljajući u svojim srcima: "Da, Isuse, Ti me možeš spasiti."

Pođimo u Betlehem! I iz Betlehema se vratimo svojim kućama, svojim obiteljima, svojim zajednicama i donesimo Radosnu Isusovu vijest, donesimo svjetlo i radost koje nam Dijete Isus besplatno daruje!

Sretan Božić!