Slavonski Brod

Božićna plehanska večer


Mnogobrojne Plehančane i njihove prijatelje okupila je u subotu, 16. prosinca tradicionalna Božićna plehanska večer, i ove godine održana u restoranu "Prestige" u Slavonskom Brodu.

U ime organizatora večeri udruge Plehan njezin je predsjednik Ilija Džepina pozdravio goste i iznio kratki presjek 13-godišnjeg rada udruge osnovane 2004. godine s ciljem okupljanja Posavljaka, njegovanja tradicije Bosanke Posavine, pomaganja jednih drugima, prigodnih druženja i slično, što inače udruge i klubovi nastoje obavljati. „Osnovna zadaća naše udruge svih ovih godina je pomoći obnovu u zavičaju, prije svega obnovu simbola našeg kraja, simbola vjerskog i kulturnog pa i nacionalnog - gradnju nove crkve Sv. Marka evanđeliste na Plehanu. Svih ovih godina udruga je bila inicijator i organizator različitih akcija i manifestacija koje su vodile upravo u tome cilju“, naglasio je predsjednik Džepina.

fra Franjo Dalibor Stjepanović

Na večeri nazočani su bili predstavnici vlasti iz Bosne i Hercegovine na čelu s dopredsjednikom RS Josipom Jerkovićem i ministrom Davorom Čordašem te slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Pozdravnu riječ u ime franjevačkog samostana Plehan uputio je samostanski vikar fra Franjo Dalibor Stjepanović.

On je Plehančanima posvjestio važnost toga događaja koji ih iz godine u godinu okuplja u predbožićne dane, kada imaju priliku susresti se jer su mnogi izbjegli i žive diljem svijeta.

Posvijestivši im veličinu rodnoga kraja poručio je: „Nadam se, da će ovo ime Plehan uistinu u vašim srcima i srcima vaših potomaka postati ne samo riječ, nego i pravi simbol – pravi znak prisutnosti onoga mjesta iz kojega ste potekli. Često čujem kako kažete, 'Plehan je naš'. Uistinu, Plehan je vaš, ali samo onoliko koliko ste vi njegovi, koliko se vi dajete toj vrijednosti iz koje potječete, jer samo toliko možete graditi međuljudske odnose čuvati ono što ste s Plehana najvrjednije podnijeli, a to je ona vjera - da sa svojim Bogom mogu sve. Neka vam ta vjera bude uistinu poticaj, izvor snage u svim izazovima oko vas“, poručio je fra Franjo Dalibor i svima čestitao nadolazeći Božić.

Družili su se Plehančani i njihovi prijatelji, među kojima su bili i svećenici iz Bosanske Posavine, Slavonskog Broda, pa čak i iz Beograda, do kasnih večernjih sati uz pjesmu, a ni ove godine nije izostala bogata tombola.

B. Lukačević/ KT