Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu


Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći „osmi“ u srpnju kao redoviti hodočasnički dan proslavljen je u četvrtak, 8. srpnja u istoimenom Gospinom svetištu u Slavonskom Brodu u znaku obitelji i supružnika.

Predvoditelji svih pet misnih slavlja pod geslom O Majko, hiti! Brzo pomozi! Ljubavi daj nam čiste i svete!, uzetim iz pjesme Gospi Brze Pomoći promišljali su o apostolskoj pobudnici pape Franje Radost ljubavi i njezinom četvrtom poglavlju Ljubav u braku, koje analizira oznake ljubavi, nadasve bračne na temelju Pavlova Hvalospjeva ljubavi te razvija druge vrline s njom povezane koje grade brak i obitelj.

Središnje hodočasničko slavlje s ophodom oko župne crkve uz domaćeg župnika vlč. Ivana Lenića i još trojicu svećenika predvodio je ovogodišnji zlatomisnik fra Ante Perković, na službi u brodskom franjevačkom samostanu.

On je u homiliji naglasio kako je izvor ljudske i bračne ljubavi sam Bog. „Ljubav koja je svedena na ljudska prava, koja nema izvor u Bogu ne donosi ni ploda ni roda“, ustvrdio je fra Ante te poručio kako je današnjem čovjeku potrebna reforma srca.

„Današnji čovjek je malo sposoban živjeti pravu ljubav – ljubav koja je, kako Sv. Pavao navodi, velikodušna, strpljiva, dobrostiva…, jer nema smisla za žrtvu, za darivanje za skromnost, poniznost, za služenje“, zaključio je fra Ante.

Popodnevna misna slavlja predvodili su ovogodišnji mladomisnici - domaći sinovi fra Mislav Lukačević, svećenik hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda i vlč. Bruno Diklić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije Diklić.

Fra Mislav je u prigodnoj homiliji za uzor obiteljima stavio svetu obitelj te pozvao vjernike da svoju kršćansku ljubav svjedoči tako da zajedno mole i uvijek drugoga stavljaju ispred sebe.

Vlč. Bruno u prigodnoj je homiliji ustvrdio da Crkve nikada ne odustaje od obitelji, da je obitelj povlašteno mjesto gdje čovjek prvi puta u životu iskusi ljubav, mjesto u kojem se uči radost ljubavi prema bližnjima, mjesto gdje se uči živjeti i njegovati kršćanski ideal ljubavi.

Na kraju misa ovogodišnji brodski mladomisnici: Bruno Diklić, Krešimir Iljazović i fra Mislav Lukačević udijelili su vjernicima svoj mladomisnički blagoslov. Uz posebnu molitvu za naše obitelji na svim se misama molilo i za zdravlje pape Franje.

Svakoj je misi prethodila Marijanska pobožnost.

Unatoč visokim temperaturama, hladovina Gospina prostranog dvorišta znatnom je broju hodočasnika, uz poštivanje epidemioloških mjera, omogućila sudjelovati na svih pet misnih slavlja.

Vjernicima su i ovoga puta na raspolaganju za ispovijed bili brodski i drugi svećenici.

B.L.,J.Vr., KT