Slavonski Brod

Deveta po redu božićna Koraćanska večer


Tradicionalna deveta po redu božićna Koraćanska večer, održana, 26. prosinca, na spomendan Sv. Stjepana u dvorani Carpe Diem u Slavonskom Brodu okupila je više od 600 Koraćana i njihovih prijatelja.

Prvi su goste svojim nastupom počastili domaćini - članovi HKUD-a Tamburice Koraće, koji su i ove godine bili organizatori tog velikog događaja. Tražila se stolica više u velikoj dvorani Carpe Diem, čime su Koraćani ponovno pokazali da ih ima, da svoje nisu zaboravili, da žele Božić proslaviti zajedno u miru i veselja. Družili su se oni do ranih jutarnjih sati, a od pjesme i igranja podij u dvorani bio je doslovno znojan.

Naglasivši kako ga raduje da su i ove godine Koraćani svojim dolaskom na tu večer pokazali da su jedna velika obitelj zahvalu i čestitke za Božić uputio je na početku u ime organizatora večeri HKUD Tamburica njegov predsjednik Šandor Lipovac.

Prigodnu riječ i božićnu čestitku uputio je i župnik koraćanske župe Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Ivan Marić.

Potom su se božićnom čestitkom i pohvalom organizatoru obratili dopredsjednik RS iz reda Hrvata Josip Jerković, ministar za raseljena i izbjegla lica u BiH Davor Čordaš, te brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Vodeći program novinar Mario Jurković iznio je statističke podatke o HKUD-u Tamburica Koraće, koje ove godine proslavlja pola stoljeća od osnivanja. Od  prosinca 2011. kada je društvo ponovno počelo s radom nastupili su 70-ak puta na raznim kulturnim manifestacijama diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske, i Austrije, a posebno valja istaknuti organizaciju, dosada pet smotri folklora u Koraću, uoči Velike Gospe. Sudjelovali su ove vrijedni kudovci u radnim akcijama u svojoj župi, a od prikupljene priloge od prošlogodišnje božićne večeri nabavili su ozvučenje za svoju koraćansku crkvu.

Za to, kao i za sva dosadašnja zalaganja za svoju župu, župnik fra Ivan uručio je predsjedniku Lipovcu zahvalnicu.

Zahvalnice je dobilo i još nekoliko Koraćana, koji su svojim prilozima doprinijeli da je koraćanska ljepotica – župna crkva, ove godine dobila deset vitraja – umjetnički rad akademskog slikara Vlatka Blažanovića, koji prikazuju križni put te likove Bl. Alojzija Stepinca i Sv. Ivana Pavla II.

Cjelovečernji program pjesmom su uveličali izvorna grupa Braća Jelić i narodna grupa Strong.

Zabavno je bilo i na izvlačenju sretnih dobitnika tombole, koja je i ove godina, zahvaljujući brojnim sponzorima, bila bogata.

B. Lukačević/ KT