Zagreb

Don Damir Stojić - ''Svjedok godine''


U okviru ovogodišnjeg TradFesta u Zagrebu je 24. studenoga upriličena dodjela nagrade „Svjedok godine 2018.“ koja je pripala don Damiru Stojiću.

Foto: Laudato.hr

Foto: Laudato.hr

TradFesta je godišnja međunarodna manifestacija tradicionalnih i konzervativnih lidera, mislilaca i aktivista koji svojim djelovanjem potiču uspostavu tradicionalnih i konzervativnih vrjednota u Hrvatskoj i svijetu, a ovogodišnja nagrada Svjedok godine pripala je poznatom svećeniku salezijancu, hrvatskom povratniku iz Kanade, piše Laudato.hr.

Nakon što je odlučio postati svećenik, početkom 1990-ih došao je u Hrvatsku i upisao studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Na Poslijediplomski studij u Washington (DC) otišao je 2004. gdje je na Catholic University of America 2007. magistrirao na katedri moralne teologije, a u rujnu 2007. postaje studentski kapelan na zagrebačkom sveučilištu.

Na toj službi nalazi se i danas djelujući primarno u Župi Duha Svetoga i zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu. Don Damir djeluje diljem Hrvatske, pa i izvan granica, gdje kroz tribine, predavanja, seminare i duhovne obnove promiče teologiju tijela prema katehezama Ivana Pavla II.

Iz TradFesta govore kako mu je nagrada Svjedok godine, koju mu je uručio Nagradu je uručio predsjednik Vigilarea dr. Vice Batarelo, dodijeljena zbog hrabrog svjedočenja, snažne prisutnosti u javnosti i društvenog utjecaja, posebice na mlade. Zbog toga je nerijetko meta napada dijela lijevih organizacija i medija.

Također, primjer je uključenosti Crkve u javni život Hrvatske i uspješnog djelovanja svećenstva u društvu, veliki je i beskompromisni branitelj nerođenih, angažirani borac za pravo nerođene djece na život i promicatelj kulture života, zauzeti navjestitelj istine o ljudskoj spolnosti i naravi, promicatelj vrijednosti i ljudskog dostojanstva od začeća do prirodne smrti; očuvanja institucije braka i promicatelj bračnih vrijednosti.

U prigodnom obraćanju javnosti don Damir je rekao da zaista voli svoj poziv i da uživa u naviještanju radosne vijesti te da mu je pravo zadovoljstvo raditi posao koji voli, bez obzira na česte medijske napade. Spomenuo je i nedavni slučaj jedne ljekarnice iz Zagreba koja je, pozivajući se na ustavom i zakonima zajamčeno pravo na priziv savjesti, odbila prodati kontracepcijske pilule, zbog čega su uslijedili snažni medijski napadi na nju osobno, a time i na cjelokupno ljudsko pravo na priziv savjesti. Zbog toga ju je preporučio kao kandidatkinju za dobitnicu nagrade iduće godine. Naveo je da se u svojem poslanju vodi, među ostalim, primjerom Ivana Krstitelja koji je bio „glas u pustinji“ koji je naviještao Riječ, što mu je vodilja u svakodnevnom naviještanju istine o čovjeku. Istaknuo je da je iskreno počašćen što je dobitnik nagrade ovog, već tradicionalnog, festivala, prenosi Laudato.hr.

KT