Zadar

Dvadeseta obljetnica mature generacije 1994.-'98.


Dvadeset godina nakon mature u Sjemeništu "Zmajević" u Zadru se u subotu 4. kolovoza okupila nekolicina bivših sjemeništaraca, njih 11 od 33 upisanih u prvi razred Gimnazije.

Susretu su nazočili: Mario Miočević, Tome Šimunić, Marcel Babić, Marko Jukić, Anto Jonjić, Ivan Jonjić, Robert Matijević, Mario Alić, Pero Grgić, vlč. Petar Šporčić i vlč. Vlatko Rosić.

Nakon okupljanja u prostorijama Sjemeništa, najprije su zajedno slavili svetu misu u sjemenišnoj kapeli.

Prije svete mise Tome Šimunić je pročitao „riječ kolege“, kao podsjetnik na aktivnosti koje su sjemeništarci imali tijekom svoga odgoja i obrazovanja. Osvrnuo se na neke crtice iz sjemenišnih dana, istaknuvši riječi pokojnog profesora zemljopisa Bore Dunatova koji je đake poticao na nacionalno jedinstvo bez obzira iz kojeg dijela Hrvatske i Bosne i Hercegovine dolazili.

Sveto misno slavlje je predvodio vlč. Šporčić, župnik u Jospidolu u Gospičko-Senjskoj biskupiji. Prigodnu propovijed uputio je vlč. Rosić, ravnatelj KŠC-a u Zenici, koji je između ostaloga naglasio da nitko kada je dolazio u Sjemenište nije znao hoće li biti svećenik, ali je svatko imao neke ideale i vizije. „Sada smo tu nakon 20 godina i možemo promotriti svoj život u odnosu na ono što smo tada bili i priznati sebi jesmo li dostigli te vizije i ideale. Možemo se i pitati kako bi izgledao naš život da se nismo ovdje odgajali i obrazovali, ali vjerujem da ćete se složiti sa mnom da unatoč svemu, trebamo biti Bogu zahvalni što smo išli u ovu školu jer nam je ona dala temelj za naš budući životni put. Naša imena su upisana u povijest ovog Sjemeništa, da smo ovdje boravili i školovali se. Ali je još važnije da ona ljudska i evanđeoska načela koja smo ovdje stekli, u životu primjenjujemo i tako živimo da naša imena budu zapisana u nebesima, pa da se ako Bog da i tamo zajedno nađemo“, napomenuo je vlč. Rosić.

Nakon svete mise bivši sjemeništarci su nastavili druženje u sjemenišnom dvorištu uz roštilj i evociranje uspomena iz školskih dana. Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić je došao pozdraviti i upoznati se s bivšim sjemeništarcima, čime je pokazao kako mu je stalo da se okupljaju u ustanovi koja ih je odgajala četiri godine.

KT