Korčula

Dvije djevojke ušle u novicijat dominikanki


U samostanu sestara dominikanki Kongregacije Svetih Anđela čuvara u Korčuli, 8. svibnja, upriličen je ulazak u novicijat postulantica Irene Lušo i Ane Turi.

Svetu misu, tom prigodom, uz suslavlje vlč. Šime Maršića, ravnatelja Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. iz Sarajeva i vlč. Miroslava Ćavara, direktora Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije, predslavio je vlč. Ilija Orkić, župnik iz Radunica nadomak Maglaja.

Misi je nazočila č. M. Katarina Maglica, vrhovna glavarica Kongregacije Svetih Anđela čuvara te 30-ak sestara korčulanskog samostana predvođeni kućnom poglavaricom s. Blaženkom Rudić. Na euharistiji je sudjelovala rodbina i prijatelji novakinja Irene koja je porijeklom iz Kornice u Bosanskoj Posavini te  Ane iz Subotice.

U prigodnoj propovijedi vlč. Orkić je govorio o redovničkom životu i pripadnosti redovništvu koje na simboličan način odlikuje „promjena dresa“ – skidanje svjetovne i oblačenje redovničke odjeće. Ukratko je predstavio i povijest prisutnosti sestara dominikanki u Korčuli čiji samostan broji svoje godine od 1905. Kroz sliku sjemena koje bude posađeno u zemlju te njegovano da bi poslije kao odrasla biljka bilo preneseno na mjesto gdje će donositi plodove, opisao je proces stupanja u redovnički stalež. Potom je ukazao na značenje ljubavi koja je u središtu Bogu posvećenoga života te poručio novakinjama da budu otvorene toj Ljubavi te uzrastu u prave „svjetionike“ svoga zvanja.

Za vrijeme mise s. Martina Negovec obnovila je zavjete proslavivši 60 godina Bogu posvećenoga života.

Irena Lušo s mlađim bratom

Nakon euharistije upriličena je večera i čestitanje kojemu je nazočio i o. Marko Bobaš, dominikanac inače rodom iz župe Brajkovići pored Travnika, a pastoralno djeluje u Dubrovačkoj biskupiji.

Na kraju spomenimo i to da je Irena zadržala svoje, a Ana je uzela ime Marta. Novicijat dominikanki traje dvije godine.

KT