Brdovec

Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 130 osoba


Od 4. do 15. svibnja, Ministarstvo hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, provelo je ekshumaciju posmrtnih ostataka iz pronađene masovne grobnice na lokaciji Prudnice u općini Brdovec.

Foto: MHB RH

Foto: MHB RH

Kako prenosi Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske na svojim internetskim stranicama, rezultat ovoga rada je ekshumacija posmrtnih ostataka najmanje 130 osoba koje su ekshumirane iz masovne grobnice dimenzija 20,3×3,2m (64,96 m²). Prikupljena operativna saznanja nadležnih međuresornih službi govore kako je riječ o žrtvama poslijeratnog razdoblja.
Obradi masovne grobnice pristupilo se tako što su prvo utvrđeni njezini rubovi te je potom uslijedila ručna obrada koja uključuje čišćenje i pripremu posmrtnih ostataka za njihovu ekshumaciju.
Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje slijedi njihova antropološka obrada te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje.
Zakonska obveza nalaže kako je jedinica lokalne samouprave na čijem se području pronađu posmrtni ostaci dužna u sklopu mjesnog groblja osigurati mjesto njihovog trajnog zbrinjavanja.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić, načelnika općine Brdovec Alena Preleca upoznao je s obvezama te mu pobliže predstavio metodologiju rada.
Prvi put, obradom ove masovne grobnice ostvarena je suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova na dijelu dokumentiranja nalazišta korištenjem 3D laserskog skenera.
Služba kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije pružila je podršku u vidu opreme i ljudstva pri dokumentiranju i rekonstrukciji 3D modela grobnice, čime se dodatno ojačala već uhodana metodologija hrvatskog modela za traženje nestalih osoba.

Ministarstvo je prvu fazu terenskog istraživanja provelo tijekom siječnja ove godine kada je pregledano više od 1 000 m² terena te je na jednom dijelu probnim iskapanjem pronađena masovna grobnica čime su potvrđena ranije prikupljena saznanja. Probna iskapanja obuhvaćaju pregled terena za koje prikupljena saznanja ukazuju na sumnju u postojanje masovne ili pojedinačne grobnice.
Sama priprema terenskog istraživanja započela je tijekom rujna 2019. kada su obavljeni terenski izvidi i snimanje iz zraka mogućih lokacija grobišta na širem području općine Brdovec. Tijekom postupka pripreme, ali i za vrijeme same terenske obrade obavljeni su razgovori s mještanima koji su nudili svoja raspoloživa saznanja o grobištima.
Jasno propisanim postupkom Ministarstvo hrvatskih branitelja želi osigurati sustavni pristup u obradi grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Završetkom ekshumacije u Brdovcu, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja započinje terenska istraživanja na području općine Đurmanec, odnosno Maceljske gore koja započinju od ponedjeljka 18. svibnja kako je već najavljeno na mrežnim stranicama.

Ministarstvo branitelja RH zahvaljuje Ministarstvu unutarnjih poslova i općini Brdovec na zajedničkom uspješnom provođenju ovih terenskih aktivnosti.

J.P., KT