Slavonski Brod

Fra Mislav Lukačević proslavio mladu misu


U crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu, 27. lipnja, mladu misu uz geslo "Ljubav nije ljubljena" (Sv. Franjo) proslavio je domaći sin fra Mislav Lukačević, novozaređeni svećenik Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda.

Koncelebrirali su njegova subraća, također mladomisnici, fra Vjeran Lazić iz Vinkovaca, fra Darko Grmača iz Kloštar Ivanića, vlč. Robert Medved iz Brodskog Stupnika, gvardijan Franjevačkog samostana Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu fra Klaudio Milohanović i župnik župe Gospe Brze Pomoći vlč. Ivan Lenić te još nekoliko svećenika.

Nakon ulazne procesije koju mladomisniku Mislavu svoj su blagoslov udijelili njegovi roditelji Brankica i Damir Lukačević, a potom je prigodnu recitaciju i pozdrav uputila Nika Petrić iz Karlovca, gradu u kojemu je fra Mislav proveo neko vrijeme na đakonskoj službi.

Služba Božje riječi povjerena je fra Antunu Babiću i Ivanu Tovilu, a psalam je otpjevala prof. Kristina Udovičić. Evanđelje je pjevajući navijestio gvardijan fra Klaudio, a potom je prigodnu homiliju uputio fra Ivan Matić.

U svojoj propovijedi fra Ivan se najprije osvrnuo na misna čitanja, a potom je portumačio mladomisnikovo geslo Ljubav nije ljubljena "koje nas poziva da upravo to – da ljubav nije ljubljena -  prepoznamo ne samo u Isusu Kristu, nego i u svakome bratu i sestri".

"Ta se ljubav koja nas je rodila i spasila događa i u ovom slavlju. Ta ljubav poziva i na ovo zajedništvo, da bismo  tom ljubavlju bili zahvaćeni i kao jedno srce i jedna duša svjedočili upravo i današnjem svijetu kolika je Ljubav Božja prema nama i kako mi kao ljudi trebamo odgovoriti na tu ljubav. To je poziv svakom kršćaninu – uzvratiti ljubav onome koji nas je do smrti ljubio, onome koji nas je iz ljubavi stvorio koji danas svojom božanskom ljubavlju lijeći naše rane, naše bolesti, oslobađa nas okova tame, zla i grijeha i daruje nam sebe kao najdragocjeniji dar da bismo se suobličili Njemu i u zajedništvu s njime uživati Vječnost“, dodao je fra Ivan i pozvao sve vjernike: ljubite Ljubav koja nije ljubljena! Poželio je mladomisniku Mislavu neka ga u njegovu svećeništvu uvijek prati ta Ljubav koja nije ljubljena.

Nakon homilije, uslijedila je molitva vjernika uz prinos darova koje su pred oltar donosili mladomisnikovi brat Vedran, roditelji i prijatelji, a četverogodišnja djevojčica Gita Bočkaj iz Kloštar Ivanića donijela je mladomisniku štolu, simbol svećeništva.

U zahvalnome govoru mladomisnik Mislav najprije je i povrh svega za misni dar svećeništva i redovništva zahvalio Trojedinom Bogu. Zahvalio je i svojoj obitelji, majci i ocu na daru života i bratu Vedranu, rodbini, prijateljima, braći franjevcima, svome župniku Tomislavu Ćuriću, propovjednicima s trodnevnice, fra Ivanu Matiću, odgojiteljima te brojnim vjernicima i vrijednim volonterima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji njegove mlade mise, a napose gvardijanu fra Klaudiju.

Uslijedio je završni blagoslov kojega su zajedno na sve okupljene vjernike polaganjem svojih mladomisničkih  ruku zazvali mladomisnici fra Mislav Lukačević, fra Darko Grmača i fra Vjeran Lazić, te u subotu 26. lipnja zaređen svećenik Požeške biskupije vlč. Robert Medved iz župe Brodski Stupnik. Slavlje je nastavljeno oko stola zajedničkog objeda u klaustru slavonskobrodskog Franjevačkog samostana, kojim je ravnao fra Tomislav Faletar.

Mislav Lukačević  rođen je 1986. u Slavonskom Brodu. Osnovnu i srednju četverogodišnju Poljoprivrednu školu završio je u Slavonskom Brodu. Kršten je u župi Duha Svetoga, a sakramente prve pričesti i krizme primio u župi Gospe Brze Pomoći. U crkvi Presvetog Trojstva odmalena je ministrirao, a povezanost s franjevcima i karizma Sv. Franje privukle su ga prema duhovnom pozivu. Godine 2013. svećeničku formaciju počinje u Samoboru, kao postulant Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda. Prve zavjete primio je 2015. u novicijatu u svetištu Majke Božje na Trsatu, a svečane 2019. u crkvi Sv. Križa u zagrebačkom Sigetu. Za đakona je zaređen 3. listopada 2020., a za svećenika, 5. lipnja 2021. u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Đakonsku službu obavljao je u nacionalom svetištu svetog Josipa u Karlovcu i u franjevačkoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću. Fra Mislav će po dekretu svoga provincijala prvu svećeničku službu obavljati u Franjevačkoj župi i samostanu Sv. Antuna Padovanskog u Našicama.

Ž.I., Ivica Vlašić, KT