Zagreb

Franjevački bogoslovi s korisnicima pučke kuhinje


Dvadesetpetorica franjevačkih bogoslova iz više faranjevačkih provincija u Hrvatskoj i BiH dijelili su 18. kolovoza hranu korisnicima Pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu i s njima se zadržali u razgovoru.

Voditelj formacije fra Stjepan Brčina za Hrvatski katolički radio je rekao: "Ovdje su 25 franjevačkih bogoslova koji se spremaju za doživotne ili svečane zavjete. U sklopu tih priprema tu su franjevci iz cijele franjevačke obitelji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali i dvojica fratara iz Konga. Ta priprema ili, kako neki redovnici kažu, drugi novicijat, sastoji se od četiri intenzivna tjedna formacije. Dva smo tjedna već proveli na Cresu, treći tjedan smo ovdje u Zagrebu i završavamo s duhovnim vježbama. Priprema se sastoji od svih franjevačkih tema, obrađivanja naših zavjeta, pastoralnih tema, ali uključen je i ovaj karitativni dio. Poznato je da sve franjevačke obitelji manje-više imaju barem jednu pučku kuhinju ili Kruh Sv. Antuna, tako da ove mlade bogoslove želimo spremiti da kroz formaciju dobiju i taj osjećaj za najpotrebnije."

Iz Hercegovačke franjevačke provincije došao je fra Ivan Hrkać koji ističe: “Student sam, kao i većina nas ovdje, i kroz studentske dane sve nam se temelji na radu s knjigom, a kao da nedostaje taj život s pravim, konkretnim ljudima kojima treba pomoći. Potrebni smo ih barem nahraniti, ali ono što je svakom čovjeku prijeko potrebno je susret, istinski razgovor s čovjekom, možda čak zagrljaj ili topla riječ. Tako ih nekako možemo približiti Crkvi i Bogu i na taj način im olakšati njihovu životnu situaciju."

Fra Ivan Stanić kandidat je Franjevačke provincije Bosne Srebrene i rekao je da dolaze među ljude koji žive stvaran život te kušaju što znači raditi s ljudima koji imaju određene poteškoće u životu, prenijela je ika.hr.  "Ovo je jedno od ljepših iskustava u kojem možemo pomoći ljudima ali i, na neki način, susresti i vidjeti njihove probleme. To će nam iskustvo, kao mlađim franjevcima i budućim svećenicima, pomoći da u budućnosti možemo još bolje raditi i lakše prilaziti ljudima", ustvrdio je.

Među korisnicima Pučke kuhinje već duže vrijeme je i Marijan Trbušić: “U rujnu će biti punih 16 godina kako dolazim svaki dan. Da nema toga, ne znam kako bih. Živim od socijalne pomoći, od 920 kuna, a imam tri sina. Supruga mi je, nažalost, preminula prije godinu dana. Borimo se, nema nam druge. Kad čovjek dođe ovamo, ne može ostati gladan i žedan. Hrana je stvarno jako dobra, ima mesa, voća i povrća i svi se trude koliko mogu. Svim djelatnicima, sa ravnateljem na čelu, stvarno svaka čast!"

Inače, ova akcija je za bogoslove važan dio neposredne priprave za svečane zavjete.

Ž.I., KT