Godišnje hodočašće štovatelja Gospe Šumanovačke


U subotu, 18. lipnja, organizirano je tradicionalno godišnje hodočašće štovatelja Gospe od Čudotvorne medaljice u Šumanovce u Vukovarskoj-srijemskoj županiji.

Nakon dvogodišnje pauze, izazvane  pandemijom koronavirusa, vjerni Gospini štovatelji, praćeni Marijinim sestrama, ponovo su se našli zajedno, molili, pjevali, častili Gospu i njezina Sina Isusa.

U šumanovačkom svetištu, koje će bogatim programom slijedeće godine obilježiti čak 650. godišnjicu postojanja, nazočne je dočekao i pozdravio župnik vjerničke zajednice Sv. Jakova apostola u Gunji i čuvar svetišta vlč. Ivan Živić. Posebice je pozdravio hodočasnike iz Hrvatske i BiH, to jest Žepča, te ih upoznao s poviješću svetišta.

Potom je s. Magdalena Barešić pozdravila okupljene u ime Vijeća štovatelja Gospe od Čudotvorne medaljice. Slijedila je molitva krunice uz meditacije, a nazočni su mogli pristupiti sakramentu ispovijedi. Svečanu euharistiju slavio je, u koncelebraciji s nazočnim svećenicima, vlč. Živić. Uvodeći u misno slavlje naglasio je kako šest i pol stoljeća hodočasnici dolaze u Šumanovce, utječu se Mariji "koja rukama pokazuje prema svom Sinu i prema nebu na koje je uznesena, a ondje je i naš cilj".

S. Kaja Ljubas pročitala je na kraju mise pismo sestre provincijalke s. M. Samuele Markanović, koje je uputila iz afričkog Benina.

Poslije mise i okrjepe slijedilo je euharistijsko klanjanje. Štovatelji Gospe od Čudotvorne medaljice, praćeni Marijinim sestrama, molili su zatim, uz kapelicu u staroj hrastovoj šumi Vječnu devetnicu.

Hodočasnici su zatim svog domaćina  darivali prigodnim darovima, a na gotovo cjelodnevnom programu i slavonskom gostoprimstvu, zahvalila mu je Marijina sestra, Danijela Jukić.

Ž.I., Višnja Mikić, KT