Godišnji susret PMI-a Sarajevske provincije


Godišnji, 23. u nizu susret Prijatelja Maloga Isusa (PMI) Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, održan je 1. listopada u župnoj crkvi Sv. Mateja u Štitaru, kod Županje.

Foto: Z. Žulj

Foto: Z. Žulj

Susret, koji se ove godine odvijao pod geslom: Obitelj pod okriljem Djeteta Isusa, okupio je oko 120 članova ove laičke udruge kao pridruženih članova Služavki Maloga Isusa, a došli su s dva autobusa iz Slavonskog Broda i Voćina.

Program je po dolasku u župnu crkvu u Štitaru započeo blagoslovom hodočasnika i pobožnošću Djetetu Isusu.

U ulaznoj procesiji prije mise uz župnika su s upaljenim svijećama oni najmlađi Prijatelja Maloga Isusa došli do povijesnih jaslica, koje su za tu prigodu donesene iz stare štitarske crkve i položene do oltara.

Misno slavlje predvodio je domaći župnik vlč. Pavao Madžarević.

Pozdravnu riječ na početku mise uputila je vrhovna savjetnica PMI-a s. Anđelina Perić.

Kako je Crkva toga dana slavila blagdan Sv. Terezije od Djeteta Isusa, župnik Madžarević u prigodnoj je homiliji povezao geslo toga susreta Obitelj pod okriljem Djeteta Isusa, sa životom ove svetice, njezinim zdravim i dobrim odgojem u svojoj obitelji, koja je također proglašena svetom; o tome kako je odlučila u srcu Crkve biti ljubav te je postala naučiteljicom Crkve, a sa životom nadbiskupa Stadlera, i njegovih duhovnih kćeri Služavki Maloga Isusa i članova Prijatelja Maloga Isusa.
„Bog je odgajatelj svog naroda, ako se ne odgajamo naslonjeni na Boga, krivo se odgajamo (...) Obiteljima se pridaje osobito značenje. Čitava se povijest Božjeg naroda odnosi na obitelj. Upravo je ona u teško vrijeme pozvana iznova si posvijestiti kako Bog može i hoće kroz nju i preko nje odgajateljski djelovati, a roditelji su pozvani preuzeti svoju odgovornost – roditeljsku zadaću“, rekao je uz ostalo vlč. Pavao.
Govoreći o Sv. Maloj Tereziji koja je s 15 godina stupila u karmel s odlukom „hoću ljubiti Isusa kako ga nitko nikada nije ljubio“ pojasnio je kako je bila odvažna, hrabra, živahna, vesela, bezuvjetno voljna služiti Bogu. Naglasio je kako je ta mala svetica koja je živjela tek 24 godine, htjela biti dijete – pred Bogom otvorena, slobodna, pristupačna priznati da sve očekuje od Boga bez pridržaja, živjela je radikalno, cjelovito, imala zadivljujuću svijest o poslanju…

Uz prigodne darove na kraju mise zahvalu župniku na poticajnim riječima, njemu i župljanima na gostoprimstvu uputila je pročelnica društva PMI-a s. Kristina Adžamić. Zajedno su potom molili molitvu za proglašenje blaženim sl. Božjega Josipa Sadlera.

Drugi dio programa nastavljen je nakon ručka, koji su domaći pripremili za sve sudionike susreta. Okupljenim članovima PMI-a oko jaslica župnik Mađarević održao je prigodnu meditativnu molitvu na temu Isusova rođenja, a potom su obnovili svoja obećanja i stavili se pod zaštitu Djeteta Isusa.

Bio je ovo susret radosti ispunjen molitvom, božićnim pjesmama i zahvalom Gospodinu za sve darovane milosti.

B. Lukačević/ J.P., KT