Gradonačelnik Vukovara predstavio novi spomenik


Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava u utorak 24. studenoga službeno je predstavio novo spomen-obilježje Domovinskoga rata u pješačkoj zoni u središtu Vukovara, u području povijesne graditeljske cjeline.

Predstavljanje novog spomen-obilježja u Vukovaru Foto: vukovar.hr

Predstavljanje novog spomen-obilježja u Vukovaru Foto: vukovar.hr

Spomen-obilježje ugrađeno je u postojeću šetnicu na suvremen način, ali je zadržalo svrhu prezentiranja autentičnog prikaza granate. Eksponat je izložen kao spomen-obilježje kako bi na nenametljiv način, u formi muzejske vitrine, prikazao granatu zaostalu iz Domovinskog rata.

Cilj postavljanja spomen-obilježja je kod promatrača izazvati reakciju na više razina, što se želi postići korištenjem različitih arhitektonskih elemenata. Gradonačelnik je objasnio da obilježje ima svoj turistički karakter, ali prvenstveno je riječ o povijesno-edukativnoj svrsi budući da nijemo svjedoči o jednome vremenu za koji se nadamo da se više nikada neće ponoviti.

„Danas javnosti predstavljamo eksponat, odnosno novi spomenik kojega smo kolokvijalno nazvali Granata jer predstavlja stilizirani pad granate te je prikazan autentični rep minobacačke granate od 82 mm iskopan s lokacije u gradskoj četvrti Olajica. Ovo je još jedan od rijetkih ostataka Domovinskog rata kojega imamo u Vukovaru jer su srećom većinom sve javne površine sanirane“, rekao je Penava.

„Međutim, ono što smo htjeli ostaviti kao trajnu uspomenu i o čemu ova granata zapravo svjedoči prikazano je kroz najbrutalnije brojke koje su prikazane na tekstu. Do ovih smo podataka došli smo u suradnji s partnerom na projektu – Memorijalno-dokumentacijskim centrom iz Zagreba i ravnateljem Antom Nazorom. Kako ovdje navodimo, zbog različitih kalibara ovakvog naoružanja Vukovar je bio sravnjen sa zemljom. Po količini razaranja u prostoru i količini građevinskog otpadnog materijala preostalog nakon razaranja, Vukovar spada u najrazorenije gradove u svjetskoj povijesti. Nažalost, upravo su ovakvi projektili posijali najviše smrti i oduzeli najviše života u Vukovaru te je 70 – 80% civilnih žrtava stradalo od krhotina minobacačkih granata,“ objasnio je gradonačelnik Penava.

Istaknuo je da je „ideja o spomeniku proizišla iz Grada Vukovara te da je arhitektica čije je rješenje odabrano na natječaju također iz Vukovara“.

Autentična granata postavljena je u dnu ostakljenog polja zajedno s pratećim tekstom, dok je samo polje izvedeno kao udubljenje u šetnici kvadratnog tlocrta, a preko njega je prevučeno staklo. U dio polja postavljena je metalna ploča perforirana tekstom, ispod koje je ugrađena rasvjeta kojom je također popraćena cjelokupna instalacija.

Vrijednost Ugovorenih radova je 457 639.38 kuna s PDV-om, a projekt je sufinanciran u vrijednosti od 400 000 kuna s PDV-om od Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Izvođač radova je tvrtka Planum građenje d.o.o. iz Vukovara, a radovi su izvedeni u ugovorenom roku od 3 mjeseca, objavljeno je na stranici vukovar.hr.

J.Vr.,KT