Hodočašće Hvarske biskupije Bl. Alojziju Stepincu


Hvarski biskup Petar Palić hodočastio je 12. i 13. listopada sa svojim svećenicima, redovnicima i redovnicama te oko 300 vjernika sa sva tri otoka svoje biskupije bl. Alojziju Stepincu o 20. obljetnici njegove beatifikacije.

Hodočasnici  su pohodili  Nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovcu, župa Blažene djevice Marije Snježne, gdje ih je primio župnik i upravitelj svetišta don Anton Sente ml. koji je  govorio o svetištu, njegovoj povijesti i sadašnjosti i zahvalio biskupu i hodočasnicima na dolasku. Istaknuo je kako dosad ni jedna biskupija nije u tako viskom postotku pohodila to svetište. Potom je biskup Palić predvodio Anđeoski pozdrav, molitve s određenim nakanama, molitvu za Domovinu te posvetnu molitvu sv. Josipu i molitvu za Crkvu.  

Nakon okrjepe hodočasnici su krenuli u Krašić, rodno i uzničko mjesto Blaženoga Alojzija Stepinca. Tamo ih je dočekao i u ime župnika i ravnatelja svetišta Ivana Vučaka pozdravio župnik župe Sv. Blaža u Zagrebu Zlatko Koren. Potom je biskup Palić predvodio svečano koncelebrirano misno slavlje. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi  iz više župnih zborova, pod ravnanjem Margarete Vukojević iz Postira i uz orguljsku pratnju viškog župnika don Milana Šarića, a pjevali su i poznati Faroski kantaduri. 

Biskup Palić u homiliji je istaknuo kako je 11. listopada 1946. Godine donesena presuda kojom je tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac osuđen na 16 godina strogoga zatvora, a 19. listopada bio je odveden u zatvor u Lepoglavi. Iz zatvora je uvjetno pušten 5. prosinca 1961. godine i prebačen u Krašić, gdje se nastanio u župnoj kući u kojoj je danas njegova spomen-soba.

Nakon misnog slavlja biskup Palić je predvodio molitvu za proglašenje svetim blaženoga Stepinca. Potom su hodočasnici prošli pored lijevog bočnog oltara i na njemu dotaknuli blaženikove moći. Zatim su razgledali prostorije u kojima je blaženi Alojzije boravio u kućnom pritvoru.

Potom su hodočasnici stigli u zagrebačku prvostolnicu gdje ih je pozdravio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško

Biskup Palić zahvalio je biskupu Šašku i pozdravio sve nazočne, osobito one koji imaju vezu s Hvarskom biskupijom, a posvedočit će je u tom zajedništvu i molitvi. „Ovdje smo oko blaženoga Alojzija, otvorimo svoja srca u molitvi i zamolimo Gospodina da nam pomogne da, zagovorom blaženoga Alojzija, i mi budemo broci za istinu, pravdu,  poštenje i na taj način izgrađujemo ovo društvo i ovaj svijet“, rekao je biskup Palić.

Potom je uslijedilo svečano pjevanje i molenje Večernje u kojemu su glavnu ulogu imali  Faroski kantaduri, a na orguljama je svirao Marin Čargo s Muzičke akademije u Zagrebu.  Nakon Večernje biskup Palić je s biskupom Šaškom i svećenicima na grobu blaženoga Alojzija predvodio zajedničku molitvu za njegovo proglašenje svetim. U molitvama su sudjelovali promicatelj postupka za proglašenje blaženim i svetim Bl. Alojzija Juraj Batelja i profesor na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu dr. Tonči Matulić, svećenik Hvarske biskupije. 

U subotu 13. listopada hodočasnici su stigli u Mariju Bistricu gdje je svečano koncelebrirano misno slavlje, u kojemu je sudjelovao i prof. Matulić, predvodio biskup Palić, kojega je, kao i hodočasnike, pozdravio rektor Svetišta Majke Božje Bistirčke Domagoj Matošević. I tamo su liturgijsko pjevanje predvodili članovi iz više župnih zborova,  pod ravnanjem Margarete Vukojević i uz orguljsku pratnju Marina Čarga.

Nakon misnog slavlja hodočasnici su razgledali svetište te u molitvi prošetali kroz Kalvariju. Družili su se s prispjelim hodočasnicima Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije te jedno vrijeme sudjelovali u njihovu euharistijskom slavlju. Potom su zajednički objedovali i u večernjim satima zadovoljno stigli u  svoju trootočnu Hvarsku biskupiju.

Stipo Marčinković/ KT