Hrvatska

Hodočašće: Marija Bistrica – Zagreb – Ludbreg


Župni ured Uzašašća Gospodinova Novi Travnik, u sklopu godišnjeg hodočašća Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Mariju Bistricu, organizirao je od 11. do 13. listopada hodočašće u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke , Stepinčevu katedralu u Zagrebu i nacionalno svetište Presvete Krvi Kristove u Ludbregu.

U popodnevnim satima 11. listopada 34 hodočasnika iz raznih srednjobosanskih i sarajevskih župa, predvođeni župnikom vlč. Markom Majstorovićem, krenulo je na hodočasnički vikend. U ugodnoj vožnji i vedrom raspoloženju, u pjesmi, molitvi i razgovoru hodočasnici su u kasnim satima stigli u Vrbovec, mjesto gdje su bili smješteni tijekom ovog hodočašća.

U jutarnjim satima 12. listopada pridružili su se tisućama hrvatskih vjernika koji su došli iz raznih krajeva BiH, Hrvatske kao i inozemstva u svetištu, u koje se hodočasti od 1684. godine. Euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je nadbiskup i metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić u koncelebraciji banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice, banjolučkog pomoćnog biskupa dr. mons. Marka Semrena kao i mnogobrojnih svećenika. Liturgijsko sviranje i pjevanje animirala je s. Mirela Iličić, pastoralna suradnica župe Uzašašća Gospodinova Novi Travnik.

U popodnevnim satima u 14:30, nakon tjelesne okrjepe hodočasnika, uslijedio je križni put kojeg je predvodio biskup Komarica. Bistričkom Kalvarijom uzdizala se pobožna molitva rijeke hodočasnika koja je svoj završetak imala u svečanom blagoslovu koji je udijelio svim hodočasnnicima predvoditelja pobožnosti mons. Komarice.

U popodnevnim satima hodočasnici su napustili Mariju Bistricu i krenuli put Stepinčeve katedrale. Tu su se uz stručno vodstvo upoznali s velebnom katedralom, likom Blaženog Alojzija Stepinca kao i nekim posebnim znamenitostima grada Zagreba. U katedrali hodočasnici su se zadržali kod groba blaženika, gdje su pohranjeni njegovi posmrtni ostaci, neko vrijeme su ostali u zajedničkoj i osobnoj molitvi, a potom fakultativno obilazili staru jezgru grada. U noćnim satima ponovno su se vratili u Vrbovec.

Sljedećeg dana išli su do zadnjeg odredišta – znamenita prošteništa sa zavjetnom kapelom Hrvatskoga sabora, Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Po dolasku u Ludbreg hodočanici su obavili pobožnost – molitvu, pjesmu – u lijepom prirodnom ambijentu kod zavjetne kapele. Potom su prošetali središtem grada. Ludbreg se nalazi u središtu koncentričnih krugova koji spajaju brojne svjetske gradove. Legenda kaže da su upravo tamo bili zamišljeni krugovi zemaljski, a na njihovim obodima velike metropole. Mali podravski grad, koji odiše svetištem i mirom, nastao je na raskrižju putova sjever-jug i istok-zapad.

U 11 sati zajedno s vjernicima župe slavili su euharistiju u župnoj crkvi Presvetog Trojstva koju je predslavio apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak. Slavlje je uzveličano i krštenjem šestog djeteta obitelji Filipašić.

Nakon svete mise upravitelj svetišta i župnik mons. Josip Đurkan, poželjevši dobrodošlicu hodočasnicima, upoznao ih je s poviješću svetišta i poznatom Ludbreškom čudu. Naime godinu dana nakon posvete župne crkve u kapelici dvorca 1411. zbilo se nešto nesvakidašnje: nakon lomljenja hostije na tri dijela, u kaležu je potekla krv.

Nakon razgleda crkve i svetišta hodočasnici su obavili pobožnost pred relikvijama Predragocjene Krvi Kristove. Po završetku hodočašća u Ludbreg i okrjepe u obližnjem restoranu, u predvečerje 13. listopada hodočasnici su krenuli na put kućama.

KT