Hodočašće u „Zagrebački Emaus"


Crkvica Svetoga Duha u zapadnom dijelu Zagreba kroz stoljeća je poznata kao „Zagrebački Emaus" u koji se tradicionalno hodočasti na Uskrsni i Duhovski ponedjeljak.

Središnje slavlje 2. travnja predvodio je gvardijan samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca o. Tomislav Glavnik.

 Na početku homilije naglasio je kako su i Uskrsni i Duhovski ponedjeljak vezani uz velike događaje naše vjere. Također je podsjetio, kako je ova crkvica na svetoduškom brežuljku kad je izgrađena bila jedina crkva posvećena Svetome Duhu u cijeloj tadašnjoj Zagrebačkoj nadbiskupiji. „Vjernici su ovdje hodočastili na današnji dan, te je to bilo prvo zagrebačko proštenje u kalendarskoj godini", rekao je.

Nakon popričesne molitve, o. Glavnik vjernicima je prenio svoje svjedočanstvo ove crkvice u životu franjevaca konventualaca koji žive u svetoduškom samostanu, te je podsjetio kako su ovdje mnogi započeli svoju formaciju, a u kripti crkvice nalazi se i grobnica. U tom vidu pozvao je vjernike da se u molitvama sjete onih fratara koji su tu pastoralno djelovali. Zajedno s vjernicima izmolio je Oče naš za jedanaestoricu franjevaca konventualaca čiji se posmrtni ostaci nalaze u kripti, a posebno za o. Zvonimira Zlodija koji je preminuo na Veliku subotu, a čije će tijelo biti položeno u kriptu u utorak 3. travnja.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao župni zbor Tomisav Talan uz orguljsku pratnju mo Milana Hibšera.

Crkvica Svetoga Duha na istoimenom brežuljku spominje se godine 1492. Drvenu crkvicu je od propasti oko 1622. spasio isusovac Ljudevit i od tada je crkvica zidana. Tu je 1625. osnovana bratovština Sv. Izidora, zaštitnika seljaka, da bi se klonili kletve, zaklinjanja, psovke, otimačine i lihve.

Svečano posvećenje crkvice bilo je u nedjelju nakon Presvetog Trojstva 1705. Po ukidanju Isusovačkog reda crkvica je ponovno zapuštena, a po odredbi cara Franje I., vojska je u njoj 14. listopada 1809. uskladištila barut. No, nekoliko mjeseci nakon toga, 30. lipnja 1810., u crkvicu je udarila munja, pa je uslijed eksplozije ista do temelja srušena. Župnik Petar Horvatić podigao je sadašnju crkvicu Svetoga Duha 1832., sakristija je dograđena 1841., a 1876. postavljene su i orgulje. U tijeku kolovoza 1893. crkvica se ponovno obnavlja te su dograđene i dvije kapelice: na istočnoj strani s oltarom Svetog Trojstva, a na zapadnoj s oltarom Navještenja Blažene Djevice Marije. Obnovljenu crkvicu 13. svibnja 1894. blagoslovio je tadašnji župnik dr. Stjepan Boroša. Franjevci konventualci protjerani s Cresa došli su u Zagreb, te im je 1922. nadbiskup Bauer dodijelio župu na Svetoduškom brijegu, danas župa Sv. Antuna Padovanskoga. Crkvica je dvije godine služila kao župna crkva, dok nije pokraj nje sagrađena crkva Sv. Antuna. Ulica koja prolazi pokraj crkve dobila je ime Sveti Duh godine 1913., a ime joj je ponovno vraćeno početkom 1990-ih. U kripti crkve Svetoga Duha danas se nalazi grobnica franjevaca konventualaca. Kako piše ika.hr osim hodočasničkih misa na Uskrsni i Duhovski ponedjeljak, crkvica je tijekom godine otvorena svake srijede kada se tu održava cjelodnevno klanjanje.

KT