Hodočasnički dan u Slavonskom Brodu


Unatoč visokim temperaturama, Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći i hodočasnički njezin dan okupio je u srijedu 8. kolovoza u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu brojne vjernike iz raznih krajeva republika Hrvatske i BiH te veći broj vjernika na privremenom ili trajnom radu diljem domovine i u inozemstvu.

Foto: ika.hr

Foto: ika.hr

U hladovini Gospina dvorišta sudjelovalo je njih oko 5 000 na pet misa, koje su slavljene na vanjskom oltaru.

U duhu gesla „Majko sveta, što vrh svijeta novu radost razlijevaš..." predvoditelji slavlja, počevši od ovogodišnjih mladomisnika fra Stjepana Hrkača, vlč. Blaža Jokića i vlč. Patrika Križanca te svećenika Požeške biskupije na studiju u Rimu Marka Čubelića i predvoditelja središnje hodočasničke mise gvardijana u Krapini fra Franje Jurinca, promišljali su o Gospi koja je uzrok naše istinske radosti.

Kao predvoditelj središnjega hodočasničkog slavlja, koje je završeno ophodom oko župne crkve i molitvom povjere Gospinoj zaštiti, o. Jurinec u homiliji je istaknuo da je radost osnovna kršćanska kvaliteta i stav, zaštitni znak nas kršćana, a Marija utjelovljenje takvoga stava, znak radosne nade.

„Poput Marije i mi smo pozvani biti radosni prenositelji onoga što u Crkvi čujemo. Marija je to mogla i željela učiniti u svim trenucima svoga života, kako u onim radosnim tako i onim pod križem. Ona služi ispunjenju volje Božje, jer je slijedila Isusa do kraja, jer je imala oči duše i srca, znala je sve ono što je Isus govorio pohraniti u svome plemenitom srcu, imala je pronicljiv pogled i znala spoznati potrebu da sve pretvori u radost. Ona nam je primjer da u malim stvarima tražimo Božju milinu i vrlinu te takvi stanemo jedni pred druge ispunjeni pravednošću i otvorenošću, jer samo tako svijetla istina izvor je radosti, a u njoj Marija najbolji primjer. Ona je bila radosna i pod križem i u molitvi, ona je znak radosne nade…", poručio je gvardijan Jurinec te zaključio da samo maleni i ponizni mogu biti radosni.

Večernju misu predvodio je vlč. Čubelić, koji je na kraju mise posebno blagoslovio i više od stotinu djece koja su došla sa svojim roditeljima, bakama i djedovima, te ih povjerio Gospinoj zaštiti.

KT