Hrvatski Caritas podržava projekte Caritasa u BiH s 210 000 eura


Sredstvima prikupljenim tijekom 2019. u korizmenoj akciji Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH, Hrvatski će Caritas podržati niz projekata koje provode nad/biskupijski i Caritas BiH.

Kako javlja caritas.hr ove godine, sredstvima prikupljenim tijekom 2019., nakon potpisivanja ugovora između Hrvatskog Caritasa i Caritasa BiH, podržat će se sljedeći projekti:

Caritasa Banjolučke biskupije:  rad obiteljskog savjetovališta u aktivnostima Centra za život i obitelj za obitelji, pomoć obiteljima s više djece; terenski rad u projektu Kućne njege starih i nemoćnih u Banjaluci i Grahovu, uključujući pakete hrane, higijenskih potrepština

Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije:  projekt Kućne njege starih i bolesnih u Sarajevu i selima Vrhbosanske nadbiskupije za oko 150 korisnika, kroz pakete hrane, medicinskog materijala i higijenskih potrepština; zatim nabava hrane za rad pučkih kuhinja u Zenici i Sarajevu; te za pojedinačne žurne potrebe siromašnih tijekom godine

Caritasa Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije: podrška radu postojećeg i formiranje novog mobilnog tima za projekt Kućne njege starih i nemoćnih.

Osim toga, prikupljenim sredstvima pomažu se i strukturalni troškovi, dok se na razini Caritasa Bosne i Hercegovine sredstva namjenjuju i za koordinaciju te zajedničke edukacijske aktivnosti mreže Caritasa u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski Caritas, odlukom Hrvatske biskupske konferencije, od 2007. provodi animaciju vjerničke i opće javnosti u Hrvatskoj, te na katoličkim misijama i župama u inozemstvu, za prikupljanje sredstava kojima se pomažu socijalni, obrazovni, karitativni, humanitarni i socijalno-poduzetnički projekti u Bosni i Hercegovini putem mreže biskupijskih Caritasa i Caritasa Bosne i Hercegovine. U proteklih 14 godina financirani su projekti u vrijednosti 2 911 624,68 eura.

Zbog teških prilika u kojima danas žive Crkva i osobito Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kao vidljiv znak zajedništva i konkretnih djela ljubavi za bližnje u potrebi, aktivnostima u programu „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“ želi se senzibilizirati javnost u Hrvatskoj za teškoće i izazove s kojima se tamo živi.

Ove godine glavne aktivnosti uz Tjedan solidarnosti odvijati će se u tjednu između 1. i 7. ožujka. 2021.

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini i projekte Caritasa možete podržati:

- pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,25 kn, PDV uključen)

- uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa HR05 23400091100080340, poziv na broj 101

- on-line uplatom na stranici www.caritas.hr

KT