Humanitarna biciklijada krenula prema Vatikanu


Ogulinski biciklisti Ivan Puškarić Studio i Željko Magdić krenuli su 9. srpnja na humanitarnu biciklijadu dugu 1 600 km od Ogulina do Vatikana i natrag.

Biciklisti su krenuli prema Vatikanu s Trga hrvatskih rodoljuba odakle su ih ispratili brojni prijatelji te zamjenica gradonačelnika Ogulina Ivana Salopek Šumonja i Danijel Vukelja, predsjednik udruge Oda prijateljstvu Hrvoje Magdić.

Ogulinski humanitarci planiraju od 9. do 21. srpnja biti na putu kojeg sami financiraju. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je puta, a podržava ga i Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Cilj ove biciklijade je, javlja IKA, dvostruki. Humanitarni cilj prikupljanje je novaca za potrebu ugradnje pokretne platforme u obiteljsku kuću šesnaestogodišnje Eme Vučić iz Ogulina. Osim toga, biciklisti žele ukazati i na potrebu što skorije kanonizacije bl. Alojzija Stepinca zbog čega se biciklijada organizira do Vatikana.

Preko IBAN-a udruge Oda prijateljstvu HR1024020061500070219 prikupljaju se donacije za dizalo u Eminoj kući jer je djevojka, nakon preživjelog moždanog udara, već tri godine nepokretna. Dizalo za koje se prikupljaju novčana sredstva pomoglo bi njenim roditeljima i sestrama oko brige za Emu.

Biciklisti će se, prilikom dolaska u Vatikan, susresti s hrvatskim veleposlanikom Nevenom Pelicarićem, a nazočit će i misi u bazilici sv. Petra. Uz to, u Vatikanu će biti blagoslovljeni nabožni predmeti za Emine roditelje. Na startu biciklijade, ogulinski biciklisti uručili su sponzorirane bicikle dvama potrebitim osnovnoškolcima koje su sponzorirali općina Saborsko i Lovačko društva Kuna iz Drežnice.

Prije samog kretanja bicikliste je blagoslovio fra Mirko Gregov iz franjevačkog samostana u Ogulinu. Fra Mirko ih je, zajedno s župnikom Josipdola i duhovnim pomoćnikom župe sv. Križa u Ogulinu Petrom Šporčićem, ispratio pred crkvom bl. Alojzija Stepinca u Kučinić Selu odakle su krenuli na put. Biciklisti su krenuli prema Krašiću odakle će se zaputiti u Zagrebu, sutradan će nastaviti svoj put preko Slovenije i Italije.

KT