Slavonski Brod

Inicijativa 40 dana za život u Slavonskom Brodu


Jesenska kampanja inicijative 40 dana za život u Slavonskom Brodu započela je u srijedu 23. rujna misnim slavljem sa zazivom Duha Svetoga u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći.

Kako će se molitelji ove kampanje, koja se održava pod geslom Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar?, posebno u molitvi utjecati Sv. Josipu, zaštitniku očeva i muškaraca, da ih ohrabri, zaštiti i bdije uz očeve i  muškarce, župnik Ivana Lenić prije mise predmolio je litanije Sv. Josipu, a potom koncelebrirao na misnom slavlju koje je predvodio vlč. Marko Martić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, sada na studiju u Rimu.

U prigodnoj homiliji vlč. Martić je podsjetio je vjernike što sve oni mogu učiniti da spase jedan ljudski život. Naglasio je kako ljudski život nema cijene, upozorivši pri tom kako ga suvremeni svijet smatra manjim od jedne karijere ili nekog drugog razloga. Molitelje je zamolio da moleći u kampanji za nerođenu djecu, majke i očeve, medicinsko osoblje, sve ranjene pobačajem, ne smiju nikoga osuđivati već trebaju biti apostoli ovoga vremena. Kazao je kako trebaju biti oni koji će znati savjetovati ih i dovesti na pravi put, trebaju biti promicatelji kulture novoga života, odnosno kulture rađanja novoga života.

Župnik Lenić pozvao je molitelje da mole u svojim župama i u svojim domovima dok im ne odobre javni prostor na kojem će uz poštivanje epidemioloških mjera moći bdjeti i moliti.

Pozvao ih je da se pridruže bdjenjima koja će biti svakoga četvrtka sve do svetkovine Svih Svetih. Nakon mise koja započinje u 8 i 30 sati u crkvi će biti izloženo Presveto na klanjanje do večernje mise. Vrijeme zajedničke molitve bit će neposredno nakon dopodnevne mise, zatim u 15 sati pobožnošću Milosrđu Božjem, te u 17 i 30 sati na završetku klanjanja. U 18 i 15 sati je blagoslov s Presvetim. Crkva će kroz sve vrijeme biti otvorena. Sličan duhovni program bit će i u još nekoliko župa dekanata.    

B.Lukačević/T.M.I., KT