Zagreb

JRS organizirala okrugli stol „Nije riječ samo o migrantima“


Ususret Svjetskom danu selilaca i izbjeglica koji se obilježava 29. rujna, Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) organizirala je okrugli stol „Nije riječ samo o migrantima“ koji se održao 27. rujna u Knjižnici i čitaonici „Bogdana Ogrizovića“ u Zagrebu.

Kako je rekao ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za jugoistočnu Europu p. Tvrtko Barun cilj okruglog stola jest podijeliti s javnošću sadržaj Papine ovogodišnje poruke za Svjetski dan selilaca i izbjeglica te sadržaj Pastoralnih smjernica o trgovini ljudima, nastalih pod okriljem Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj Svete Stolice.

Predstavljajući poruku pape Franje naslovljenu Nije riječ samo o migrantima, p. Barun istaknuo je kako je jedna od stvari na koju Sveti Otac upućuje globalizacija ravnodušnosti s obzirom na naše brige koje su većinom brige lagodnosti, ljepšega života. „Ponekad zbog utjecaja medija i drugih elemenata, zaboravljamo na one koji su u goroj situaciji od nas, koji su isključeni, marginalizirani, koje se diskriminira. Papa Franjo nas poziva otrgnuti se od te ravnodušnosti i učiniti se osjetljivima za one koji su u potrebi“, istaknuo je p. Tvrtko.

Hrvatski prijevod publikacije Pastoralne smjernice o trgovini ljudima predstavila je s. Stanka Oršolić, članica organizacije Redovnice Europe umrežene u borbi protiv trgovanja ljudima i iskorištavanja (RENATE) i urednica hrvatskog izdanja publikacije. Svrha pastoralnih smjernica je omogućiti prepoznavanje i shvaćanje trgovine ljudima. Dokument daje jasne upute za sve pastoralne djelatnike koji se žele zauzeti na tom području.

„Smatram kako je dokument jako važan. On je veliki doprinos Katoličke Crkve i poglavito pape Franje koji je o ovoj problematici godinama govorio i još uvijek govori. On je podržao održavanje brojnih konferencija te otvorio vrata Katoličke Crkve suradnji s mnogim drugim religijama, državama, stručnjacima koji se bave ovom problematikom. Smjernice su rezultat cijelog tog doprinosa i truda koji je uložen da se pridonese suzbijanju trgovine ljudima”, istaknula je s. Stanka.

Na okruglom stolu predstavljena je i audio/video instalacija Tranzit autorice Arijane Lekić Fridrich, koja tematizira izbjegličko iskustvo na nesigurnom putu prema željenom miru i zaštiti, praćenom krijumčarima i životnoj ugroženosti. „Riječ je o putovanju jednog migranta od Sirije do Hrvatske i prikazuje jedan težak put, način na koji ti ljudi putuju. Cilj je senzibilizirati hrvatsku javnost na naše nove sugrađane. I mi smo imali nedavno slično iskustvo, ali čini se da nam treba ponovno približiti na način da nas podsjeti kako je bilo nama prije 20-ak godina”, rekla je Lekić Fridrich, prenosi IKA.

KT