Zagreb

JRS poziva na „Druženje mladih“ i doprinos zajedničkoj europskoj budućnosti


S ciljem promicanja vrijednosti i života svakog pojedinca, Isusovačka služba pozvala je sve građane na „Druženje mladih“ na Europskom trgu u Zagrebu, u petak, 10. svibnja.

Foto: Jesuit Refugee Service Hrvatska

Foto: Jesuit Refugee Service Hrvatska

Riječ je o događanju na kojem će Jesuit Refugee Service Hrvatska (JRS) u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, ispred više od 500 maturanata iz cijele Hrvatske te ostalih sudionika, predstaviti svoje zagovaračke tendencije i konkretne aktivnosti u odnosu na migrante, s posebnim naglaskom na projekt preseljenja sirijskih državljana iz Turske u Hrvatsku. Sve ovo prethodi nadolazećim europskim izborima koje JRS diljem Europe smatra važnom prilikom za djelovanje prema Europi vjernoj svojim vrijednostima, pozivajući sve građane da iskoriste svoju moć glasa i izaberu Europu solidarnosti, dostojanstva, humanosti i jednakosti za sve, pa i za izbjeglice.

U sklopu manifestacije, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za jugoistočnu Europu, p. Tvrtko Barun, uz državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, Žarka Katića, predstavit će suradnju JRS-a i MUP-a na programu preseljenja, s naglaskom na integracijske aktivnosti koje JRS kontinuirano provodi u svom Centru za integraciju izbjeglica SOL u Zagrebu i diljem Hrvatske, dok će koordinatorica volontera i socijalna radnica JRS-a Mirna Varga održati interkulturalnu radionicu zbližavanja za mlade pod nazivom Jučer stranci, danas susjedi. Cilj je upoznati hrvatske srednjoškolce s njihovim vršnjacima koji su u izbjegličkom statusu, osvijestiti ih o važnosti prihvaćanja, podrške, ali i o prednostima međusobne razmjene jezičnih, kulturnih i drugih znanja i vještina.

Naglasak ovog Druženja mladih bit će na participaciji na ovogodišnjim izborima za Europski parlament koji se u Hrvatskoj održavaju 26. svibnja. Zagovaračka, institucionalna i nepolitička kampanja ovajputglasam.eu koju Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj provodi još od lipnja 2018., a JRS je jedan od partnera kako na europskoj, tako i na nacionalnim razinama, kulminirat će aktivnostima mladih i za mlade upravo toga dana na Europskom trgu u Zagrebu, javlja Vatican News.

Isusovačka služba za izbjeglice – JRS iskoristit će i taj dan da predstavi svoj rad, aktivnosti, zagovara potrebe i prava izbjeglica te učini korak više i bliže k mladima na kojima svijet ostaje i koji će dojmove i svijest o važnosti izgradnje društva mira, solidarnosti, jednakosti i prihvaćanja – ponijeti sa sobom u svoje sredine te dalje biti ambasadori mira, spremni promišljati i djelovati u pravom smjeru o zajedničkoj europskoj budućnosti.

KT