Zagreb

Kard. Bozanić pozvao na molitvu za Domovinu, posebno za obitelji


Zagrebački nadbiskup. Josip kard. Bozanić uputio je 6. travnja pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima Zagrebačke nadbiskupije s pozivom na molitvu za Domovinu, a poglavito za obitelji.

Pismo će biti pročitano na euharistijskim slavljima u svim župama Zagrebačke nadbiskupije u nedjelju 8. travnja nakon Popričesne molitve, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Pismo prenosimo u cijelosti.

„Potaknut potrebama i osjećajima vjernika, osobito roditelja, koji su izrazili svoju zabrinutost glede najnovijih događanja, nedoumica i prijepora u hrvatskome društvu u ovom trenutku, pozivam sve vas, dragi vjernici Zagrebačke nadbiskupije, da tijekom tjedna koji započinje Bijelom nedjeljom, odnosno današnjom Nedjeljom Božjega milosrđa, molite za hrvatsku Domovinu, a posebno za obitelji, kako osobno tako i u zajedništvu svoga doma, a naročito u župnim, redovničkim i drugim vjerničkim zajednicama.

U svojim molitvama posebno molimo mudrost i svjetlo Duha Svetoga u savjestima onih koji donose odluke o važnim pitanjima za naš narod i državu. Kao Crkva pozivamo sve na otvoren i hrabar dijalog, na međusobno poštivanje i čuvanje zajedništva u hrvatskom društvu, bez pritisaka i žurbe u donošenju odluka.

Nadalje, kao Crkva koja je, ne tako davno, proživjela teret raznih oblika totalitarizama, posebno smo osjetljivi na svaki pokušaj promicanja ideologija protivnih ljudskoj stvorenosti, čovjekovu dostojanstvu i kršćanskom pozivu. Svjesni smo da se elementi takvih pokušaja, koji sebe nisu u prošlosti nazivali, pa ni danas sebe ne nazivaju ideologijom, redovito predstavljaju kao otvorenost, napredak i boljitak.

Zato, kao što sam nedavno naglasio, ponavljam da 'uvijek treba s oprezom slušati one koji ljudima obećaju - raj na zemlji -, koji se predstavljaju kao donositelji novog poretka, mira, blagostanja, potpune ravnopravnosti i slično. Time su se služile propale ideologije prošlog stoljeća, a slično pokušavaju i nove' (homilija na Uskrs, 1. travnja 2018.).

Sukladno upozorenjima pape Franje o novim pokušajima kolonizacije, neprestano čuvajući vjernost Božjoj volji i nastojeći ostvarivati vrjednote koje su oblikovale hrvatski identitet, s pouzdanjem i nadom molimo zagovor Marije, najvjernije odvjetnice Hrvatske, Sv. Josipa, zaštitnika naše Domovine i Bl. Alojzija Stepinca, svjedoka Istine i čiste savjesti“, stoji u pismu zagrebačkog nadbiskupa Bozanića.

KT