Marija Bistrica

Kard. Bozanić predvodio misu na blagdan Male Gospe u Mariji Bistrici


Zagrebački nadbiskup Josip kard. Bozanić u koncelebraciji s pomoćnim zagrebačkim biskupima i svećenicima predvodio je 8. rujna misno slavlje povodom Male Gospe i 288. zavjetnog hodočašća vjernika iz Zagreba u Mariju Bistricu.

Misnom slavlju uz brojne hodočasnike nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Nakon misnih čitanja i naviještenoga Evanđelja, kardinal je posebno istaknuo činjenicu da je ova proslava povezala 288. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba s hodočašćem mladih koje se održava pod geslom Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu sljedeće godine Što god vam rekne, učinite! (Iv 2,5). Napomenuo je kako se ovim slavljem Male gospe 8. rujna, ali i dana Gospodnjeg ispunio zavjet zagrebačkih vjernika te da je upravo ovim hodočašćem i susretom s Marijom neposredno započela priprema za Susret Hrvatske katoličke mladeži, ali i za otkrivanje onoga na što Gospodin potiče da kao vjernici činimo.

Naveo je da vjernici ponekad možda ne razumiju Božju volju ili ne razumiju teške zahtjeve, ali objašnjava kako je razlog teškoća s kojima se čovjek ponekad susreće raspršivanje površne ushićenosti. Zagrebački nadbiskup je napomenuo kako uzvišena ljubav ne zanemaruje niti oslabljuje životne veze, nego stavljanjem Boga na prvo mjesto odnosi među ljudima postaju snažniji, a ljubav prema Bogu otvara nove prozore slobode i dara koji obnavljaju, ne samo obiteljske, već odnose društva u cjelini. „Marijine riječi Što god vam rekne, učinite! (Iv 2,5) pozivaju na otvorenost, one su dokaz čuda ljubavi koja s jedne strane poznaje ograničenost, ali s druge strane otvara bezgraničnost. Čudo koje nadilazi svako ljudsko predviđanje“, posvijestio je te podsjetio kako upravo ovih dana puni 25 godina od prvog dolaska Sv. Ivana Pavla II. u Hrvatsku te pozvao sve da budu dionici euharistijskog slavlja koje će se održati 11. rujna u 18:30 u Zagrebu u Novom Jelkovcu na zemljištu na kojem se priprema gradnja župne crkve i svetišta Ivana Pavla II.

Istaknuo znakovitost ovog slavlja u Mariji Bistrici, pripreme za Susret mladih i tog najavljenog slavlja u budućem svetištu s obzirom da je upravo papa Ivan Pavao II. pokretač svjetskih susreta mladih.

Kako prenosi IKA, pri kraju propovijedi posebno je pozdravio mlade vjernike za koje je naveo da su razlog nade i pomažu da u mladenačkom pogledu i oduševljenju bolje sagledamo što Isus govori i što vjernik treba činiti.

KT