Marija Bistrica

Kard. Bozanić zaredio devet novih đakona


Zagrebački nadbiskup Josip kard. Bozanić predvodio je u subotu 3. listopada na prostoru crkve na otvorenom Bl. Alojzija Stepinca u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke euharistijsko slavlje, tijekom kojega je za đakone zaredio devet kandidata.

Foto: Brankica Lukačević

Foto: Brankica Lukačević

Koncelebrirali su pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, rektor Nadbiskupskog bogoslovnom sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, župnici župa ređenika, redovnički poglavari te svećenici hodočasnici.

Za Zagrebačku nadbiskupiju sveti red đakonata primili su Višeslav Foretić, Hrvoje Maltarić, Patrik Paulić, Vatroslav Siketić, Matija Slišković i Luka Tufeković, a za Hrvatsku franjevačku provinciju Sv. Ćirila i Metoda sveti red đakonata su primili fra Darko Grmača, fra Vjeran Lazić i fra Mislav Lukačević, sin dopisnice Katoličkog tjednika i portala Nedjelja.ba Brankice Lukačević.

Pozdravljajući na početku slavlja okupljene, kard. Bozanić je kazao kako se u ovom slavlju slavi poseban obred, podsjetivši kako je na ovaj nadnevak prije 22 godine na istom mjestu bilo također posebno slavlje koje je povezano s Presvetom Bogorodicom Marijom, svetim papom Ivanom Pavlom II. i bl. Alojzijem Stepincem.

Istaknuvši na početku homilije, kako javlja IKA, da je taj dan – 3. listopada, duboko upisan u memoriju hrvatskoga naroda, jer ih je na taj dan prije 22 godine ondje sabrao Sv. Ivan Pavao II. na slavlje beatifikacije zagrebačkog nadbiskupa kard. Alojzija Stepinca, kard. Josip je rekao: „Taj proglas (Alojzija Stepinca blaženim) Petrova nasljednika na Rimskoj Stolici i Isusova namjesnika na zemlji, povijesni je međaš ne samo u odnosu na svetost osobe zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca, nego je, kako reče sam Sv. Ivan Pavao II. 'poseban razlog utjehe za sve nas'. Naglasio je sveti Papa da je to povijesni događaj ne samo u životu Crkve već i hrvatske nacije jer se, podnijevši u svojem tijelu i duhu okrutnosti komunističkoga sustava 'jedan od istaknutih likova Katoličke Crkve tim činom povjerava sjećanju svojih sunarodnjaka s blistavim znamenjem mučeništva.“

Protumačivši odlomak naviještene Radosne vijesti u misnom evanđelju koje donosi početak Isusove Velikosvećeničke molitve, obraćajući se ređenicima, kardinal je rekao: „Dragi ređenici, što Isus tim Evanđeljem poručuje vama na dan vašeg ređenja? Ključ evanđeoskog razumijevanja je u tome da je slava u Božjim očima sinonim za služenje, za jednostavne znakove ljubavi, davanja, besplatnosti. Đakonat nije za vas samo jedna etapa, stepenica do prezbiterata. Da bi netko istinski bio prezbiter, nužno je da bude istinski đakon, to jest služitelj, osoba koja daje samu sebe besplatno, bez da išta traži zauzvrat. Biti đakon ne znači služenje podređeno svećeništvu, nego jest i ostaje sastavni dio svećeništva (...) Dragi ređenici, ukorijenjeni u Kristu moći ćete živjeti ono što danas postajete, stoga rastite u prijateljstvu s Gospodinom po njegovoj riječi, euharistiji, redovitoj ispovijedi čuvajući i razvijajući duh molitve, moleći časoslov osobno za Božji narod i kad je god moguće zajedno s Božjim narodom, dapače, za čitav svijet. Neka se vaš život koji ćete živjeti u celibatu sve više ukorjenjuje u Kristu i jača dnevnom molitvom koja će biti snaga vaše pastoralne ljubavi.“

Pred završni blagoslov, kardinal se još jednom obratio đakonima. „Dragi đakoni, budite otvoreni Božjim poticajima, ostanite uvijek otvoreni Bogu. Ovu milost koju ste danas primili čuvajte i razvijajte da budete pravi Kristovi službenici.  Mi se radujemo vama i s vama. Zahvaljujemo Bogu za vas“, poručio je te se posebno spomenuo preminulog bogoslova Josipa Fruka koji je pripadao generaciji ovogodišnjih ređenika.

J.P., KT