Solin

Kard. Parolin za biskupa zaredio mons. Antu Jozića


U novoj župnoj crkvi Svete obitelji Gospina prasvetišta u Solinu 16. rujna upriličeno je euharistijsko slavlje biskupskoga ređenja mons. Ante Jozića, imenovanog naslovnog nadbiskupa Cisse - apostolskog nuncija u Bjelorusiji.

Foto: IKA

Foto: IKA

Misa ređenja započela je svečanom procesijom u kojoj su iza evanđelistara slijedili koncelebranti, članovi hrvatskoga episkopata, članovi BK-a BiH, mons. Jozić, glavni zareditelj državni tajnik Svete Stolice kard. Pietro Parolin i suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić i koadjutor mons. Dražen Kutleša.
Okupljene je na početku pozdravio nadbiskup Barišić.

Nakon naviještenoga Evanđelja i zaziva Duha Svetoga uslijedilo je predstavljanje izabranika i čitanje apostolskoga naloga.

Zatim je kardinal Parolin uputio homiliju kazavši kako se ovim danom Crkva splitsko-makarska raduje jer se jedan od njezinih sinova – mons. Ante, posvećuje za biskupa. „Sveti Otac Franjo ga je 2. veljače 2019. imenovao apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti, dodijelivši mu naslovno sjedište u Cisi, s dostojanstvom nadbiskupa. Zbog teške prometne nesreće, njegovo je ređenje moralo biti odgođeno, a potom je njegov termin iznova bio pomaknut uslijed trenutne pandemije. U međuvremenu, 3. rujna 2019., Papa je poslao mons. Paola Borgiju za Papinskog predstavnika u Abidjan, dok je 21. svibnja imenovao mons. Antu Jozića apostolskim nuncijem u Bjelorusiji“, podsjetio je kardinal.

„Dragi mons. Ante, zahvaljujemo Gospodinu koji te je u trenutku kušnje pohodio svojom utjehom i koji ti danas daje, po biskupskom ređenju, da mu budeš suobličen u najvišem stupnju svećeništva. Dijelimo ovu radost s tvojom obitelji i prijateljima te s biskupijom iz koje potječeš (...) Ređenje, koje biskupa suobličuje Kristu-Glavi, omogućuje mu i obvezuje ga da vodi povjereni mu Božji narod, da čuva njegovo zajedništvo i da ga brani od svakoga razdjeljenja. Na isti način obvezuje ga da s autoritetom i hrabro naviješta Radosnu vijest svakome koga susretne, nasljedujući krotkost dobroga pastira i pozornost stražara, koji izdaleka razlikuje tko donosi dobre vijesti, a tko se pokušava ušuljati u stado kako bi ga smeo i rastjerao (...) Danas, dakle, dragi mons. Ante, dok budeš primao sveti red biskupstva, ti ćes očitovati pred Crkvom spremnost da preuzmeš obvezu čuvanja pologa vjere čistim i cjelovitim, da izgrađuješ Tijelo Kristovo koje je Crkva, ustrajavajući u njezinom jedinstvu, da vjerno slušaš Papu, da se s očinskom ljubavlju brineš za Božji narod, da uvijek budeš gostoljubiv i milosrdan prema siromašnima i svima onima kojima je potrebna utjeha i pomoć, da tražiš izgubljene ovce kako bi ih vratio natrag u Kristov ovčinjak te da se neumorno moliš Svemogućem Bogu za njegov sveti narod“, kazao je među ostalim Papin državni tajnik.

Potom je upriličen sam čin biskupskog ređenja, s pristankom mons. Jozića, pjevanjem litanija, prostracijom, polaganjem ruku te primanjem evanđelistara, prstena, mitre i štapa.

Uslijedila je čestitka mons. Joziću koju je u ime HBK-a uputio predsjednik mons. Želimir Puljić, a zatim i zahvalni govor novoga nadbiskupa na hrvatskom, talijanskom, kineskom mandarinskom, engleskom i bjeloruskom jeziku.

Slavlje ređenja, koje se održavalo u skladu s odredbama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, izravno se prenosilo na HTV2 i HR3, a prijenos je preuzimao i Hrvatski katolički radio.

Nadbiskupu Joziću želimo obilje Božjeg blagoslova u njegovoj službi u Bjelorusiji kamo odlazi s geslom: In Te, Domine, speravi! (U tebe se, Gospodine, uzdam!).

J.P., KT