Rijeka

Kard. Puljić: Naučimo od Sv. Jeronima zavoljeti Sveto pismo


Umirovljeni vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, predvodio je 30. rujna u dominikanskoj crkvi Sv. Jeronima u Rijeci svečano liturgijsko slavlje u povodu proslave svetkovine njezina naslovnika.

Foto: ri-nadbiskupija.hr

Foto: ri-nadbiskupija.hr

Suslavili su riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković i brojni svećenici, a slavlju se pridružio veliki broj vjernika, članova različitih vjerskih zajednica i udruga, među njima i Akademskog katoličkog društva Jeronim koji su pripremili molitvu vjernika.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja kard. Puljić uputio je prigodnu propovijed, napomenuvši kako slaveći i moleći Sv. Jeronima želimo od njega naučiti kako steći iskustvo vjere. „Ne postoji čovjek koji u životu ne prolazi kušnje i traženja, traženja sebe. Često se izgubi, povede ga masa, zavodljivost. To se dogodilo i sv. Jeronimu, ali on se nije pomirio s time. Jeronim je tražio istinu, nutarnji mir, sigurnost. Blago čovjeku koji tu čežnju nosi – čežnju za istinom, čežnju za nutarnjim mirom, čežnju za smislom života“, rekao je kardinal.

Upozorio je da se ljudi vrlo često naviknu na zavodljivost društva i upadaju u provaliju svoga života. „Sveti Jeronim oteo se tome jer je želio doživjeti sebe pred Bogom. Upravo je to smisao traženja svakog vjernika – pronaći sebe i doživjeti u sebi susret s Bogom“, kazao je te apostrofirajući Sv. Augustina koji je rekao: „Bože, svugdje sam te tražio, a Ti si bio u meni, a ja izvan sebe“, dodao kako je često „čovjek izvan sebe“.

„Upravo u tome leži snaga Sv. Jeronima. On je pronašao sebe u pustinji, u miru, doživio obraćenje i susret sa živim Bogom. Ono zvanje koje je stekao, postalo je njegovo ravnanje. Danas to često nedostaje – da znanje izgrađuje čovjekov stav, povjerenje iz čega će govoriti i živjeti (...) Važno je imati hrabrosti razbiti stereotipe oko sebe, imati hrabrosti zakoračiti u nutarnji svijet susreta s Bogom. Sveti Jeronim je bio oštrog jezika. Mnogi su se bojali njegove oštrine, a toga je i sam bio svjestan. U Svetoj Zemlji je 20 godina prevodio Sveto pismo, no nije radio samo na prijevodu, nego ga je usvajao i upijao. Ta njegova Vulgata temelj je europske kulture“, naglasio je vrhbosanski nadbiskup u miru i podsjetio na poznate Jeronimove riječi da tko ne pozna Pismo, ne poznaje Krista.

Po završetku misnoga slavlja prigodnu riječ uputio je starješina dominikanskog samostana u Rijeci fr. Ivan Dominik Iličić koji je zahvalio svima koji su svojim sudjelovanjem i dolaskom omogućili dostojanstvenu i radosnu proslavu blagdana Sv. Jeronima, objavljeno je na ri-nadbiskupija.hr.

J.P., KT