Dubrovnik

Kard. Puljić s Dobroslavićem i Frankovićem o položaju Hrvata u BiH


Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković 12. studenog sastali su se s vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom Vinkom kard. Puljićem.

Foto:  dulist.hr

Foto: dulist.hr

Sastanku u dubrovačkoj palači Ranjina nazočili su županovi zamjenici Žaklina Marević i Joško Cebalo, kao i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije te koordinator za programe Vrhbosanske nadbiskupije Antun Ivanković.

Župan Dobroslavić na sastanku je istaknuo kako je Hrvatskoj izrazito važno održati snažne veze s našim ljudima u Bosni i Hercegovini. "Mi smo susjedi i prijatelji BiH, ali treba istaknuti kako su naši sunarodnjaci u izrazito teškoj situaciji. Mi nećemo davati nikakva rješenja jer je to interna stvar Bosne i Hercegovine, ali sam naglasio kako ne možemo prešutjeti da je jednakopravnost nužna za osiguranje stabilnosti i daljnjeg razvoja. Nikako se ne može prihvatiti ovo što se dogodilo s izborom za člana Predsjedništva BiH koji nominalno predstavlja Hrvate, ali su ga birali drugi. To se mora što prije ispraviti", rekao je župan.

Kard. Puljić je istaknuo kako je upravo Crkva u BiH osigurala opstanak Hrvata u toj državi naročito poslije rata te osigurala postojanje hrvatskog identiteta. "Ovdje sam u ime Katoličke Crkve koja živi s narodom i u narodu. Mi imamo i povijesne veze, naime prvog biskupa u Sarajevu je zaredio biskup iz Dubrovnika. Pokraj Sarajeva postoji mjesto koje se zove Dubrovnik. Zahvalan sam i gradu Dubrovniku i županiji koji su spremni poduprijeti pojedine naše projekte", kazao je kardinal te dodao kako Katolička Crkva u BiH nema izvora financija izuzev milostinja u crkvama i donacija.

Naglasio je i kako Hrvati u BiH nemaju jednaka prava što stvara velike probleme kako politički tako i gospodarski, te je dodao i da ne gubi nadu i vjeruje da će se u dogledno vrijeme postići jednakost u pravima za svakog građanina BiH. Kazao je i kako je u posljednje vrijeme u Hrvatskoj veći interes kao i veće razumijevanje za Hrvate u BiH te kako je za to zahvalan.

Nakon sastanka, u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika uslijedila je tribina na temu Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Župan Dobroslavić je uvodno istaknuo kako s pozornošću prati što se događa u BiH. "Bosna i Hercegovina treba biti dobar i stabilan susjed. Mi nećemo davati recepte kako će oni riješiti svoje probleme, ali moramo poslati poruku da odstupanje od jednakopravnosti svih triju naroda nije dobro. To se najbolje očituje kod izbora članova Predsjedništva gdje je za predstavnika Hrvata izabran Željko Komšić", podsjetio je župan Dobroslavić.

Biskup dubrivački Mate Uzinić uvodno je napomenuo kako Hrvatska gradi Pelješki most da bi zaobišla BiH, no kako je i ova tribina most kojim se spaja Hrvatska i BiH.

"Ovo predavanje je most kojim želimo ostati povezani s BiH. Dubrovnik je uvijek bio naslonjen na BiH, ali i Bosna i Hercegovina na Dubrovnik", rekao je biskup Uzinić.

Vrhbosanski nadbiskup je u svom izlaganju, kako javlja dulist.hr, iznio poražavajuće podatke o padu broja katolika, mahom Hrvata, u BiH od 1991. do danas. "U BiH je 1991. bilo ukupno više od 800 000 katolika Hrvata, a danas ih je nešto više od 365 000. To je pad od 54,97 %, a jedina povećanja i to većinom zbog iseljavanja iz drugih dijelova BiH su u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji", posvijestio je nadbiskup Vinko te dodao kako danas ima manje katolika Hrvata nego što ih je bilo prije 100 godina.

"Teško je prikazati svu muku i borbu za jednaka prava. Kao crkveni čovjek borim se za jednakost jer ako ne opstane hrvatski narod neće ni Crkva. Daytonski sporazum je podijelio BiH, a ne poštuju se sve njegove odredbe. Mi smo u BiH kao tronožac, ako jedna noga nije jednaka – padamo", zaključio je kardinal.

KT