Kardinal Puljić na grobu mons. Josipa Uhača


U subotu 3. kolovoza 2019. uzoriti gospodin Vinko kard. Puljić zajedno s mons. Milanom Sinčićem, svećenikom Riječke nadbiskupije u mirovini posjetio je grob mons. Josipa Uhača.

Mons. Josip Uhač, dični sin Riječke nadbiskupije, bio je dugogodišnji apostolski nuncij i tajnik rimskog zbora za evangelizaciju naroda. Rođen je 20. srpnja 1924. u mjestu sv. Jelena – Brseč. Svojim životom ostavio je duboki trag kako u mjesnoj, tako i općoj Crkvi, a i pri stvaranju Hrvatske.

Poznate su njegove velike zasluge u lobiranju u vatikanskoj i njemačkoj diplomaciji za međunarodno priznanje samostalne Hrvatske države. Uz diplomatsko djelovanje, zaslužan je za realizaciju prvog posjeta Svetog Oca Hrvatskoj.

Trebao je biti imenovan kardinalom, no preminuo je na dan proglašenja 18. siječnja 1998. Nekoliko sati nakon njegove smrti, papa Ivan Pavao II. pročitao je popis novih kardinala, na kojem je bilo upisano i ime mons. Uhača, ali nije moglo biti pročitano.

Naime, nakon izabranja za nadbiskupa Vrhbosanskog, Vinko kardinal Puljić položio je ispovijest vjere upravo pred mons. Uhačom. Za vrijeme rata mons. Uhač je na mnoge načine pomagao Vrhbosansku nadbiskupiju i imao osjećaja za potrebe Crkve u BiH.

KT