Požega

Kardinal Stanisław Dziwisz u Požegi


U podnevnim satima 23. rujna u Gradskoj vijećnici Grada Požege održan je svečani prijem i susret s kardinalom Stanisławom Dziwiszom.

Foto: Požeška biskupija

Foto: Požeška biskupija

Ovaj je susret upriličen uoči svečanosti otvorenja Trećega euharistijskog kongresa Požeške biskupije. Kardinala je pratio biskup domaćin mons. Antun Škvorčević, a pridružili su im se zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, španjoski biskup iz Almerije mons. Adolfo Gonzales Montes, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, dekan Vojnog ordinarijata iz Berlina mons. Joachim Simon te svećenici iz požeških župa i središnjih biskupijskih ustanova.

U Gradskoj vijećnici primili su ih gradonačelnik Darko Puljašić u nazočnosti požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, saborskog zastupnika Franje Lucića te drugih gradonačelnika, načelnika općina i predstavnika političkog, vjerskog, gospodarskog i kulturnog života.

U pozdravnom govoru gradonačelnik Puljašić je zahvalio časnom gostu za dolazak te se osvrnuo na 20-godišnju povijest Požeške biskupije istaknuvši snažan doprinos koji je Crkva kroz Požešku biskupiju dala gradu Požegi na vjerskom, obrazovnom, kulturnom i drugim područjima. Požeško-slavonski župan je kardinalu Dziwiszu predstavio požeški kraj i podsjetio na povezanost Republike Hrvatske sa svetim papom Ivanom Pavlom II.

Umirovljeni krakovski nadbiskup kardinal Stanisłav na hrvatskom je jeziku izrazio osobitu radost zbog svoga pohoda Požeškoj biskupiji i gradu Požegi. Kazao je kako je za to najviše zaslužan požeški biskup Antun Škvorčević. „Moja pustolovina s Hrvatskom započela je upravo zahvaljujući Ivanu Pavlu II. kome sam imao čast služiti čitavog njegova pontifikata“, rekao je kardinal Dziwis. „Nikada neću i ne mogu zaboraviti srdačnu dobrodošlicu koju ste iskazivali Svetomu Ocu“, naglasio je.

Podsjetio je nazočne na riječi suosjećanja Sv. Ivana Pavla II. koje je iskazao Hrvatima prigodom pohoda u Zadru 2003.: „Poznata mi je tvoja snaga, hrabrost i ufanje. Siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da jednom i ti ugledaš bolje dane.“. Zaključio je kako se ova iskrena želja svetoga Pape sve više i više ostvaruje.

KT