Bednja

Kardinal Vinko posjetio župu gdje je rođen i kršten Izidor Poljak


Vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, posjetio je 12. siječnja Bednju, rodno mjesto pjesnika i vrhbosanskog svećenika Izidora Poljaka.

Uz kardinala Vinka, u posjetu župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Bednji, u Hrvatskom zagorju, bio je i umirovljeni biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak.

Uvažene goste dočekao je župnik vlč. Neven Blažon te im, uz ostalo, pokazao crkvu i grobove grofovske obitelji Drašković.

Također, obišli su i mjesto gdje je nekoć bila kuća u kojoj je 7. svibnja 1883. rođen Izidor Poljak, koji će 1907. biti zaređen za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije te ostati zapamćen kao jedan od najvećih svećenika pjesnika.

U sjećanje na njega danas na ovome mjestu stoji spomenik, dok je rodnu kuću zbrisao vjetar vremena.

„Bila mi je želja posjetiti kraj u kojemu je rođen i crkvu u kojoj je kršten naš svećenik i pjesnik Izidor Poljak te se na taj način prisjetiti ovoga pastira duša, a i očitovati našu vjerničku i nacionalnu povezanost“, rekao je kardinal Vinko Puljić.

Inače, vlč. Izidor Poljak je svoj svećenički vijek proveo na službama u: Sarajevu (gdje je bio župni vikar u katedralnoj župi; zatim vjeroučitelj te vojni duhovnik), Derventi (gdje je službovao kao kateheta), Bijelom Brdu (gdje je bio župnikom i tu ispjevao svoje najljepše pjesme objavljene u zbirci S Bijelog Brda) te u Boću kod Brčkog gdje je, shrvan bolešću, preminuo 21. kolovoza 1924.

KT