Karlovac

Karlovačka županija odabrala Sv. Josipa za zaštitnika


Vijećnici skupštine Karlovačke županije 28. veljače jednoglasno su usvojili prijedlog karlovačkog župana prof. Damira Jelića da se sveti Josip proglasi zaštitnikom Županije, a na inicijativu mons. Antun Sentea, ml., rektora Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

Tom odlukom županijski vijećnici stavili su Županiju pod zaštitu svetog Josipa isto onako kao što su to učinili i saborski zastupnici 1687. proglasivši ga zaštitnikom Hrvatske i gradski vijećnici 1993. proglasivši ga zaštitnikom grada Karlovca. Odlučeno je i da će se dan Županije slaviti 1. svibnja, odnosno na svetkovinu Sv. Josipa Radnika.

Mons. Sente istoga dana prenio je vijest brojnim vjernicima okupljenima na Velikoj pobožnosti Sv. Josipu. Tom prigodom u Svetište su hodočastili župljani karlovačke župe Presvetog Trojstva, a njihov zbor, pod ravnanjem Tome Perkovića, animirao je svetu misu koju je predslavio fra Marino Kuzminski, vikar gostujuće župe, u zajedništvu s fra Krunoslavom Albertom, župnikom župe Presvetog Trojstva i gvardijanom karlovačkog franjevačkog samostana, te domaćinom mons. Antunom Senteom, ml.

U prigodnoj homiliji fra Krunoslav Albert propovijedao je o ljudskoj želji za hvalom i vlasti, o častohleplju kao grijehu koji za sobom povlači još mnoge druge grijehe. Kazao je da tog grijeha nisu bili pošteđeni ni Isusovi učenici što je vidljivo u Evanđelju (Mt 20, 17-28), ali da nas Isus poziva na služenje i poniznost, te da ne upravljamo drugima kako se to nama svidi već da se prepustimo Božjoj volji.

„Stoga prava veličina života jest ljubavlju služiti drugima! I da bi ta ljubav bila prava, ta ljubav mora biti djelotvorna!“, naglasio je propovjednik. Istaknuo je Sv. Josipa kao uzora djelotvorne ljubavi jer se odrekao lakšeg i komotnijeg života da bi služio Isusu i Mariji, te se podredio njima i ostvarivanju boljeg života za njih. Fra Krunoslav uputio je okupljenim vjernicima poruku da Isus od njih traži cjelovitost, potpuno predanje u služenju i da svoj život stave u službu svojih bližnjih jer jedino će tako u našim sredinama biti više Kristovog duha, više razumijevanja, ljubavi i mira.

Pri kraju svete mise vjeru je svjedočila je Tanja Mihovilović, zauzeta i aktivna župljanka župe Presvetog Trojstva i članica Franjevačkog svjetovnog reda. Istaknula je da je njezina vjera jedini izraz onoga što može uzvratiti Spasitelju za ljubav koju joj pruža. Također je posvjedočila o iskustvu sudjelovanja u Franjevačkim pučkim misijama, održanima proteklog tjedna, naglasivši kako je to bio milosni tjedan u kojem su se susreli s velikim brojem ljudi te donosili Krista svima, od onih najmanjih do najstarijih.

Govoreći o Sv. Josipu, Tanja je istaknula kako vjeruje da je svojim zagovorom izmolio obnovu njezinog braka. Naime, 10 godina bila je rastavljena od supruga, prije dvije godine zajedno su se molili Sv. Josipu u Nacionalnom svetištu i prošle godine obnovili su bračne zavjete. Na kraju svjedočanstva mons. Sente darovao joj je repliku kipa Sv. Josipa i molitvenik Idimo k Josipu, stoji na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.

KT