Konferencija "Međunarodnog vojnog apostolata" u Trogiru


Međunarodna konferencija o temi "Pomirenje" koju organiziraju međunarodna udruga vjernika laika "Međunarodni vojni apostolat" i Vojni ordinarijat u Hrvatskoj upriličena je od 13. do 19. listopada u hotelu "Medena" u Trogiru.

Temu sudionici razmatraju na više razina: pomirenje između Boga i čovjeka u sakramentu ispovijedi, pomirenje u obitelji, na društvenoj, nacionalnoj, međunarodnoj i svjetskoj razini. Na konferenciji je u utorak 16. listopada sudjelovao i zadarski nadbiskup Želimir Puljić i održao predavanje Božja zamisao s obitelji.

Udruga Međunarodni vojni apostolat okuplja djelatne vojne osobe i vojne kapelane, predstavnike katoličkog dušobrižništva u vojskama zemalja svijeta. Na konferenciji je sudjelovalo 60 osoba iz 15 zemalja sa svih kontinenata.

Iz Hrvatske na konferenciji su sudjelovali vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, a kao predavači i načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo predstavio je vojni pastoral u Hrvatskoj, dvojica kadeta s Hrvatskoga vojnog učilišta te drugi stručni predavači, svećenici i vjernici laici iz svijeta. Iza svakog predavanja održana je rasprava.

Svaki dan sudionici konferencije započinju molitvom Časoslova i sudjeluju na misnom slavlju. U srijedu 17. listopada pohodili su Hvar gdje ih je primio i hvarski biskup Petar Palić, a poslijepodne toga dana biskup Bogdan za sudionike Konferencije slavio je misu u splitskoj katedrali Svetog Duje.

Međunarodni vojni apostolat osnovan je 1965. godine u svetištu Santiago de Campostela u Španjolskoj, na inicijativu katoličkih vojnika iz različitih zemalja svijeta. Taj katolički savez okuplja članove iz 29 zemalja svijeta, a promiče vrijednost prisutnosti katoličkih vojnika u oružanim snagama i javnom životu u pojedinim zemljama, kao i na svjetskoj razini. U savezu su predstavnici zemalja Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije. Članice su zemlje u kojima postoji organizirano i zakonom regulirano katoličko vojno dušobrižništvo. Međunarodni vojni apostolat svojim aktivnostima želi pridonijeti izgradnji mira u svijetu. Moralne, društvene i duhovne poteškoće u vojnom području sagledava i nastoji riješiti u svjetlu evanđelja i nauka Katoličke Crkve. U vremenu ugroze mira, pravde, dostojanstva čovjeka i naroda, potrebna je angažiranost katolika koji su pozvani svoju vojničku službu živjeti kršćanski, u prilog miru u crkvenom i javnom životu, potiče ta udruga.

Kako piše laudato.hr predsjednik Međunarodnog vojnog apostolata je admiral nizozemske mornarice, a duhovnik svećenik koji je američki general. Prošle godine konferencija se održala u Rimu, ove godine prvi put u Hrvatskoj, a sljedeće godine održava se u Keniji.

KT