Križni put bl. Miroslava Bulešića na kompoljskoj Kalvariji


Kompoljski župnik don Anđelko Kaćunko molio je pete korizmene nedjelje, 29. ožujka, križni put bl. Miroslava Bulešića pod nazivom "Moja osveta je oprost", koji su priredile službenice Euharistijskog Srca Isusova i Marijina.

Otkad je kompoljska Kalvarija, postavljanjem “obiteljskih” križeva na četrnaest postaja i tri velika križa na samom vrhu, 2014. uređena za obavljanje pobožnosti Križnoga puta, postalo je novom tradicijom da svakoga korizmenoga petka, ako vrijeme dopušta, župna zajednica to čini upravo na tome mjestu, javlja IKA.

Naime, stari su Kompoljčani to činili i prije, sve do poslijeratne zabrane od komunističkog režima u prošlom stoljeću. Zbog sadašnje zabrane svih javnih okupljanja u okolnostima epidemije korone, umjesto s narodom župnik don Anđelko Kaćunko odlučio je pobožnost križnoga puta petkom ili nedjeljom obavljati sam, misleći pritom na sve svoje župljane i moleći za njih.

 Budući da je ovoga proljeća hladno i prevrtljivo vrijeme to od početka onemogućilo, prvi put je to učinio u petu korizmenu nedjelju, 29. ožujka. Molio je Križni put bl. Miroslava Bulešića Moja osveta je oprost, koji su priredile službenice Euharistijskog Srca Isusova i Marijina.

Uvodna molitva Bulešićeva Križnoga puta – koji je priređen prema njegovu Duhovnom dnevniku, a početkom ove godine objavili su ga nakladnici Porečka i Pulska biskupija te Vicepostulatura bl. Miroslava Bulešića – odražava profil toga hrabrog svećenika i mučenika te je svojevrstan sažetak njegova života:

“Isuse, želimo proći postajama Tvoje bolne muke, trpljenja, raspeća, umiranja – Tvoga križnog puta. Pred nas stavljaš lik blaženog Miroslava Bulešića koji svjesno, spremno i u potpunoj pokornosti Tvojoj svetoj volji prihvaća križ, put koji si odredio za njega. Prihvaća smrt za jednu, svetu, katoličku i apostolsku vjeru, imajući pred očima sve duše koje su mu povjerene i sve neprijatelje. Prolijevajući krv kao svjedočanstvo i naknadu za sve grijehe nanesene Tebi i predajući svoj život po Mariji, izgovara: ‘Isuse, primi dušu moju.’ Molimo Te, Isuse, da po zagovoru našeg blaženika Miroslava Bulešića, udijeliš krepost hrabrosti i ustrajnosti te milost prihvaćanja Tvoje svete volje za svakoga od nas. Umnoži nam vjeru, učvrsti ufanje, usavrši ljubav da poput blaženog Miroslava možemo reći ‘Gore srca!’ i u najbolnijim trenucima našeg života. Spremni na tiho mučeništvo umiranja sebi, pa i prolijevanja krvi, ako to Ti, Bože, želiš. Amen.”

Župa Kompolje posebno časti bl. Miroslava Bulešića jer je za oltar svoje crkve, nakon temeljitog preuređenja svetišta, prva u Hrvatskoj 2015. godine dobila blaženikove relikvije pa vjernici redovito na kraju nedjeljne mise mole Posvetnu molitvu u čast bl. Miroslavu, a svakoga dvadeset četvrtoga u mjesecu na istu se nakanu slavi misa.

J.Vr.,KT