Zagreb

Krunoslav Novak novi generalni tajnik HBK-a


Na izvanrednom zasjedanju sabora Hrvatske biskupske konferencije održanom 15. rujna u Splitu za novog generalnog tajnika HBK-a izabran je svećenik Varaždinske biskupije dr. Krunoslav Novak.

Don Krunoslav je docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju istoga sveučilišta te će na toj službi zamijeniti novoga biskupa hercegovačkih biskupija mons. Petra Palića.

Kako javlja IKA novoizabrani generalni tajnik rođen je 15. studenoga 1974. u Čakovcu. Osnovnu školu završio je u Selnici, sjemenište na Šalati u Zagrebu. Nakon toga Katolički bogoslovni fakultet također u glavnom gradu Hrvatske. Za đakona je zaređen u varaždinskoj katedrali 27. rujna 1998., a za prezbitera Varaždinske biskupije 27. lipnja 1999. po rukama biskupa mons. Marka Culeja.

Na Papinskom salezijanskom sveučilištu u Rimu stekao je magisterij iz područja znanosti društvenih komunikacija 2005., a doktorirao 2012. U Varaždinskoj biskupiji radio je na pokretanju Ureda za pastoral u medijima te je isti ured vodio do 2008. U tom razdoblju pojačao je suradnju s lokalnim medijima, sa suradnicima je proizvodio dvije televizijske emisije za Varaždinsku televiziju u kojima je bio urednik i voditelj, kolumnist je tjedne tiskovine Varaždinske vijesti, te surađuje s katoličkim medijima.

Od 2013. kao poslijedoktorand počeo je predavati predmete vezane uz medije i komunikaciju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, te je sudjelovao u pokretanju Odjela za komunikologiju. Uz znanstveno-nastavne aktivnosti uključen je i u pastoralne aktivnosti na Sveučilištu te je pokrenuo studentski pjevački zbor i studentima je na raspolaganju i kao svećenik i kao nastavnik. Član je nekoliko vijeća koja djeluju pri HBK-u i Varaždinskoj biskupiji.

D. K., KT