Vukovar

Međuprovincijski susret franjevačkih novaka u Vukovaru


Od 14. do 17. listopada održan je međuprovincijski susret franjevačkih novaka iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Susret, na kojem je sudjelovalo 17 novaka i šest meštara, organizirala je zagrebačka franjevačka provincija Sv. Ćirila i Metoda.

Susret je započeo okupljanjem novaka u ponedjeljak 14. listopada u popodnevnim satima u franjevačkom samostanu u Vukovaru. Nakon Večernje molitve i večere održano je predstavljanje novicijatâ i međusobno upoznavanje uz druženje.

U utorak, 15. listopada, novaci su se nakon jutarnje molitve i doručka zaputili u obilazak samostanskih prostorija, crkve i gledanje filma o Vukovaru. Nakon molitve Srednjega časa i ručka krenuli su u obilazak Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata i Ovčare gdje smo se pomolili za sve žrtve Domovinskoga rata, a zatim put nastavili prema Iloku gdje su posjetili samostan i crkvu Sv. Ivana Kapistrana. Po završetku obilaska samostana i crkve slavljena je sveta misa. Nakon večere uputili su se u Vukovar na počinak.

U srijedu, 16. listopada, dan su počeli jutarnjom molitvom i Službom čitanja iz časoslova. Nakon doručka zaputili su se u Đakovo gdje su razgledali katedralu. Nakon Đakova otišli su u Osijek gdje su posjetili samostan Tvrđu i konkatedralu u samom gradu. Navečer su sudjelovali na svetoj misi i krunici u župi Svete Obitelji u Osijeku. Misu su animirali sviranjem i pjevanjem. Po završetku otišli su na večeru, a potom se vratili nazad u Vukovar.  

Posljednjega dana susreta u četvrtak, 17. listopada, posjetili su Borovo naselje i župnu crkvu Gospe Fatimske te se nakon toga vratili na svetu misu i ručak u vukovarski samostan čime je okončan susret, prenosi bosnasrebrena.ba.

KT