Milenijska fotografija u čast prve godišnjice Stepinčeva spomenika


Rođendan bl. Alojzija Stepinca i prva godišnjica postavljanja njegova spomenika pred katedralom Uzvišenja sv. Križa, proslavljeni su u srijedu 8. svibnja u Sisku, a program obilježavanja sastojao se od snimanja 667. milenijske fotografije Šime Strikomana, promocije glazbenog video spota pjesme "Blaženi Alojzije" i svečanim misnim slavljem u katedrali.

U organizaciji župe Budaševo, program obilježavanja započeo je snimanjem 667. milenijske fotografije Šime Strikomana, zatim je održana i promocija glazbenog video spota pjesme Blaženi Alojzije. Ovu autorsku pjesmu izvode ovogodišnji prvopričesnici iz Budaševa, tekst je napisala učiteljica Ljiljana Slunjski, a pjesmu uglazbio Leon Pavlović, piše Slobodna Dalmacija.

Tom prigodom i svečano misno slavlje u katedrali predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, župnikom iz Budaševa Krešimirom Bulićem i desetak svećenika.

Na početku homilije biskup je podsjetio na riječi pape sv. Ivana Pavla II. koji je rekao kako je Stepinac „najsvjetliji lik Crkve u hrvatskom narodu.“ Biskup je istaknuo i kako njegovo svjetlo doista obasjava sve nas, sav naš narod jer je ostavio velik svijetli trag svojih dobrih djela po kojima je zavrijedio ne samo spomenike, nego i poštovanje čitavoga našeg hrvatskog naroda.

„Drago mi je, mogu reći, što često vidim kako pred njegovim spomenikom na našem Trgu zastanu vjernici, prekriže se i pomole. To je znak da ga naši ljudi doživljavaju kao svijetli lik, kao sveca kojem se mole i u čiji se zagovor utječu.“

KT