Vukovar

Misa i molitva za vukovarske žrtve


U sklopu obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. služena je sveta misa za sve poginule i nestale.

Misno slavlje na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru predvodio je požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević u zajedništvu sa šestoricom biskupa i velikim mnoštvom svećenika, kao i brojnim hodočasnicima pristiglim iz cijele Hrvatske i svijeta.

Prije početka misnog slavlja pozdravne riječi uputio je domaći đakovačko-osječki nabiskup i metropolit mons. Đuro Hranić. „Spominjemo se vukovarskih branitelja i svih žrtava Domovinskog rata te svoje misli, osjećaje i nade stapamo u spomen slavlje Kristova prijelaza kroz smrt u život, u slavlju euharistije, na čast otajstva križa i muke Gospodnje. Isusova je žrtva potpuno bila ispunjena Božanskom ljubavlju. Nasuprot grijehu, stradanju i smrti, ona je zasjala u događaju uskrsnuća i postala izvorom spasenja“, kazao je mons. Hranić. Pozdravio je sve Vukovarce i pristigle s različitih strana.

„Na osobit način pozdravljam sve vas poštovani i dragi branitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi obitelji stradalih branitelja, civilnih žrtava i onih čija mrtva tijela još uvijek tražimo da bismo ih s pijetetom i molitvom dostojno pokopali“, istaknuo je biskup Đuro pozdravivši predsjedatelja misnoga slavlja te suslavitelje biskupa kotorskog mons. Iliju Janjića, vladiku križevačkog mons. Nikolu Kekića, biskupa bjelovarsko-križevačkog mons. Vjekoslava Huzjaka, vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini mons. Tomu Vukšića, pomoćnog biskupa zagrebačkog i izaslanika kardinala Josipa Bozanića mons. Miju Gorskoga, izaslanika vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića mons. Pavu Jurišića, izaslanika biskupa hercegovačkih biskupija mons. Ratka Perića don Željka Majića, tajnika Apostolske nuncijature u RH Janusa Błachowiaka, provincijalnog ministra Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Iliju Vrdoljaka i ostale nazočne.

Među desecima tisuća sudionika iz Hrvatske i inozemstva misi su bili nazočni predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade RH-a Andrej Plenković, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te brojni drugi dužnostici, kao i predstavnici hrvatske vojske, policije i brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Započevši bogoslužje, nazočne je pozdravio i mons. Škvorčević koji je održao prigodnu homiliju osobito se osvrnuvši na žrtvu Vukovara koju treba poštovati.

„Poštovani hrvatski branitelji, cijenjene obitelji i rodbino poginulih i nestalih u Domovinskom ratu, napose u Vukovaru, pripadnici hrvatske vojske i policije, predstavnici državnih vlasti, dragi vjernici, okupljeni smo na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Obnavljamo istinu o stradanju ovoga grada. Podsjećamo se na herojstvo brojnih hrvatskih branitelja, napose poginulih i preminulih, koji su mu sačuvali dostojanstvo. Spominjemo se nedužno ubijenih civila i nestalih. Oplakujemo brutalno ubijene i bačene u masovne grobnice. Iskazujemo suosjećanje za odvedene u logore. Svjedočimo solidarnost prema svima koji su pretrpjeli nasilje, poniženje, prijezir i razaranje vlastite imovine. Pristupamo žrtvi Vukovara suzdržano i nježno, s poštovanjem i divljenjem, zahvalno i s ljubavlju. Vukovarska žrtva zavrijedila je da je slavimo. Baš tako – slavimo vukovarsku žrtvu. U ovoj svetoj misi sjedinjujemo ju s Isusovom žrtvom na križu, povjeravamo ju njegovoj pobjedi uskrsnuća“, kazao je biskup Antun na početku svoje propovjedi naglasivši kako mržnja ne smije biti odgovor na počinjeno zlo i nanesenu nepravdu.   

„U Vukovaru i Hrvatskoj potrebni su nam ljudi velika duha, osjetljive savijesti, sažalna srca, dalekovidni proroci koji odbacuju svako nasilje, praštanjem proširuju prostore slobode od zla, u kojima se jedino sa svom bistrinom vidi veličina svake, pa i vukovarske žrtve“, naveo je propovjednik podsjetivši kako je Isus Krist čovjekov mir. „Praštanjem i pomirenjem oslobodio nas je od podvojenosti u nama samima, približio svakoga od nas samome sebi, povezao ljude i narode u svijesti da smo svi Božja stvorenja, preporođeni u svojem dostojanstvu njegovom (Isusovom) žrtvom“, nastavio je biskup ukazavši na potrebu zalaganja u dokidanju podjela.

„Hrvati i Srbi su većinski kršćanski narodi te su očito pozvani otvoriti se Božjem projektu pomirbe, omogućiti Isusu Kristu da svojim najmoćnijim sredstvom – svojom Božanskom Ljubavlju uđe u najdublje odrednice naših bića te nas liječi od naših rana, pomiri nas s nama samima i međusobno te učini mirotvorcima. Želio bih danas u Vukovaru izraziti nadu da će Katolička Crkva u Hrvatskoj i Srpska Pravoslavna Crkva naći načina zajednički se zauzimati oko toga da Isus Krist u nama razori zlo i podjele, kako ne bismo bili jedni protiv drugih, da on bude naš mir, te nam Hrvatska bude zajednički dom.“, istaknuo je, između ostalog, mons. Antun.

Podsjetio je na Božju ljubav prema čovjeku. „U današnjem evanđelju Gospodin Isus nas uvjerava da nam je pripravio stan u domu Očevu na nebesima. Taj dom je njegova posvemašnja blizina prema čovjeku u onoj ljubavi kojom je on pobijedio smrt, a naše povjerenje u njega put je kojim postajemo stanarima toga doma. Koliko je utješno danas u Vukovaru čuti tu Isusovu riječ u uvjerenju da naši hrvatski branitelji, ubijeni ili nestali u borbi za slobodnu zemaljsku domovinu nisu izgubljeni, nego su primljeni u domovinu gdje je Božja ljubav blizina koja ih grli za svu vječnost. Neka tako bude“, zaključio je biskup na kraju propovjedi.

Biskup Škvorčević uputio je s okupljenima Majci Božjoj molitvu za domovinu i ljude koji su je branili i život dali za nju, kao i njihove obitelji i sve druge prizvavši Božji blagoslov na Hrvatsku.

Misu su uveličali pjevaju pjevači Konkatedralnog mješovitog zbora župe Sv. Petra i Pavla apostola iz Osijeka i članovi zbora vukovarske župe Sv. Filipa i Jakova apostola te orguljaš Dalibor Ratić.

Organizatori liturgijskog dijela programa bili su franjevci Provincije svetih Ćirila i Metoda te župe Sv. Filipa i Jakova, predvođeni vukovarskim dekanom fra Ivicom Jagodićem koji je na kraju misnog slavlja u ime vjernika Vukovara zahvalio svima koji su u taj grad došli s pijetetom moliti za žrtve te uključenima u organizaciju komemorativnog programa koji je obuhvatio i komemorativno okupljanje u dvorištu vukovarske bolnice te kolonu sjećanja od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, a počast žrtvama Grada Heroja odana je kroz razne programe u Hrvatskoj i izvan nje.

KT