Slavonski Brod

Misa u prigodi 175. obljetnice rođenja i krštenja sl. Božjeg Stadlera


U Slavonskom Brodu, 28. siječnja, svečanom svetom misom proslavljena je 175. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, rođenog Brođanina.

Foto: brodportal.hr

Foto: brodportal.hr

Središnje misno slavlje u prigodi ovog velikog jubileja predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, u Katehetskom centru Stadlerove rodne župe Gospe Brze Pomoći, s početkom u 10:30 sati. Euharistiji je, uz koncelebraciju 10-ak svećenika, nazočio veliki broj sestara Služavki Maloga Isusa, čiji je utemeljitelj sam Stadler te veliki broj vjernika.

U prigodnoj homiliji, mons. Hranić je napomenuo kako je ovo Stadlerova godina: uz 175 godina od njegova rođenja i krštenja, ujedno se obilježava i 150. obljetnica svećeničkog ređenja i 100. godišnjica njegove smrti. „To je za Đakovačko-osječku nadbiskupiju i za Stadlerov rodni grad Slavonski Brod od velikog značaja. Nažalost, vjernici malo znaju o životu i djelu Josipa Stadlera. Pitanje je koliko smo svjesni da je riječ o jedinom čovjeku s ovih prostora za kojega je pokrenut postupak za uzdizanje na čast oltara. Stoga moramo iskoristiti ovu Stadleorvu godinu kako bismo više promicali kult njegova života, djela i baštine koju nam je ostavio“, istaknuo je nadbiskup Hranić između ostalog.

Tijekom euharistijskog  slavlja posebno je bio dirljiv obred obnove krsnih obećanja ovogodišnjih 87 prvopričesnika te župe,  koji su zajedno sa svojim roditeljima i Služavkama Malog Isusa nadbiskupu prinosili i  darove na oltar. Njima je poručio da mole da se netko i iz njihovih redova odazove duhovnom pozivu te poput Stadlera služi Gospodinu.

Župnik Lenić je posvjestio da ova jubilarna godina treba svima biti poticaj za bolje upoznavanje velikog sina hrvatskog naroda. „Bogatstvo njegova života je svetost i obveza, jer je to naša baština, a isto tako i nadahnuće koje nam u ovim vremenima daje jedan putokaz kako živjeti ljudski i kršćanski, do koje mjere i u što ulagati svoj život, na čemu se nadahnjivati. Puno toga mi možemo naučiti od sluge Božjega Josipa Stadlera“, ustvrdio je župnik Lenić te posvjestio da nas oni koji su nicali na našem tlu, trebaju više privlačiti, da se damo njima nadahnjivati i moliti njihov zagovor.

Slavlje je završilo „krsnim ophodom" u župnu crkvu s molitvom krsnog saveza i za što skorije uzdizanje na čast oltara sluge Božjega Josipa Stadlera, koju je predvodio mons. Jurišić. Sa Služavkama Maloga Isusa iz Sarajeva došla su djeca iz Stadlerova dječjeg doma Egipat, o kojem one skrbe. Željeli su oni u rodnom mjestu tog velikog dobrotvora siromašnih, napuštenih i bolesnih zahvaliti za sve što je za njih činio dok je bio živ, a sada po njegovim duhovnim kćerima Služavkama Maloga Isusa. Njima su u druženju za obiteljskim stolom vjernice brodske župe Uznesenja Blažene Djevice Marije uručile darove, koje su za njih izrađivale tijekom božićnog vremena.

Slavlju toga dana prethodio je duhovni program na sam spomendan Stadlerova rođenje i krštenja, u srijedu 24. siječnja kada je u popodnevnim satima kod Stadlerova spomen obilježja u blizini njegove rodne kuće uz prigodnu molitvu položeno 175 lampiona te cvijeća, a potom u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći služena misa s molitvom za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega.      

B.Lukačević