Misa za ubijene slovenske svećenike u jasenovačkom logoru


U župnoj crkvi Uznesenja BDM i Sv. Nikole Biskupa u Jasenovcu, 20. studenoga, euharistijsko slavlje za ubijene slovenske svećenike u jasenovačkom logoru predvodio je celjski biskup Stanislav Lipovšek.

Fotografija preuzeta s laudato.hr

Fotografija preuzeta s laudato.hr

Na misi je koncelebrirao požeški biskup Antun Škvorčević i nekoliko svećenika.

Kako javlja ika.hr na početku slavlja biskup Antun je pozdravio mons. Stanislava podsjetivši kako je Bl. Alojzije Stepinac uz pristanak vlasti 1941. primio brojne slovenske svećenike koje su Nijemci prognali iz Štajerske, da su 132 od njih određene vrijeme stanovala u Požegi u zgradi današnjeg sjedišta Požeške biskupije te kako su sedmorica ubijena u jasenovačkom logoru.

Biskup Stanislav je u pozdravnoj riječi zahvalio za mogućnost da kao izaslanik Slovenske biskupske konferencije može slaviti misu u spomen na sedmoricu ubijenih slovenskih svećenika: Franju Groblera, Anzelma Polaka, Ivana Rančigaja, Franju Rihara, Franju Kača, Ivana Kodriča i Jakoba Sema.

U homiliji je biskup Škvorčević ustvrdio da čovječanstvo pred pitanjem zla ostaje nemoćno, ali da Bog ima odgovor na njega, a to je Isus Krist koji je iz Božje punine života sišao među ljude

Naglasio je da je sedmorici slovenskih svećenika dok su bili zatočeni u jasenovačkom logoru, Isus Krist bio jedina snaga. Izrazio je uvjerenje da su oni u teškoj osobnoj životnoj situaciji zatočenosti u logoru ostali postojano ukorijenjeni u Isusa Krista, uronjeni u njegovu ljubav i bili puni nade da će on i u njima pobijediti.

"Nikada ne pobjeđuje nasilnik i zločinac, nego žrtva, jer je zlo nemoć, a u žrtvi je moć Božje blizine, ona ista moć koja je u nemoći Isusova križa pobijedila. U ovoj svetoj misi sjedinjujemo žrtvu ovih sedmorice svećenika s Isusovom žrtvom i povjeravamo ih Isusovoj ljubavi koja ih grije u vječnosti u zajedništvu božanskog života u domu Očevu. Njima sedmorici pridružujemo i drugih 132 svećenika koje je nadbiskup Alojzije Stepinac smjestio u zgradu današnjeg biskupskog sjedišta, i u kojoj su za neko vrijeme pronašli svoj drugi dom u Slavoniji. Mnogi od njih zapisali su dirljive riječi zahvalnosti, i posvjedočili kako je nevolja zbližila Hrvate i Slovence, i kako je dobrota mnogih na čelu sa zagrebačkim nadbiskupom brojnima spasila život.", rekao je propovjednik.

Prije mise biskupi su pohodili jasenovačko groblje i ondje kod križa izmolili molitvu za preminule svećenike.

KT