Misa za žrtve Vukovara u Slavonskom Brodu


Misa zadušnica za žrtve Vukovara i Domovinskoga rata slavljena je u srijedu, 18. studenoga u pastoralnom centru župe i svetišta Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Uz župnika iz vjerničke zajednice Sv. Dominika Savija na Koloniji vlč. Josipa Matanovića misu je predslavio župnik i dekan preč. Ivan Lenić, a posluživao je đakon vlč. Marko Obradović.

Na početku homilije župnik je naglasio kako unatoč vremenskog odmaku "ovi dani u studenom u svima nama ožive sva ona ratna događanja 1991.; nasilje, stradanja, molitvene vapaje i plač, ljubav i herojstvo".

Prisjetio se i svojih madomisničkih dana koje je proveo na službi župnog vikara 1997. u Srijemskoj Mitrovici, koja je tada svima budila spomen na zloglasnu kaznionicu kroz koju su prošle stotine i tisuće Vukovaraca i drugih sunarodnjaka.

Dodao je kako bi posebnu ispovijest o svim tim događanjima mogli dati srijemski svećenici, koji su s katoličkim življem s druge strane granice, u Vojvodini, podnosili mnoge nevolje i bili kolateralne žrtve Domovinskoga rata, koji su, kako je rekao, uistinu "polagali život za braću", a nažalost nisu uočeni kada su se u Hrvatskoj dijelili tolika priznanja.

"Božja riječ nam zato i danas najbolje osvjetljava te dane i odgaja naše stavove prema njima, ali i prema sadašnjosti i budućnosti. Iako smo tada doticali smrt, zlo, bol na svakom koraku, nosili smo u sebi život, jer smo nosili ljubav. Nismo dali mržnji da nas zatruje. Tako je u tim danima bila očita ljubav na svim razinama, ona se doticala. Tolike od onih koji su žrtve tih nemilih dana, počevši od junačkih hrvatskih branitelja, nosila je samo ljubav prema domu i rodu. One s druge strane nosila je, nažalost, mržnja koja nije imala granica, išla je do bezumlja i nije birala sredstva nasilja, mučenja, proganjanja, razaranja i zala, do oblika kakvim se ni životinje ne služe", rekao je, uz ostalo, preč. Lenić te podsjetivši na toliku ljubav naših branitelja i civila ustvrdio je da su oni dali najveću cijenu hrvatskoj samostalnosti i slobodi i miru te stoga "ne smijemo obescijeniti njihovu ljubav i žrtvu".

U zaključku homilije je rekao kako današnji spomen na one koji su u Domovinskom ratu položili živote svijetli nadom i novim nadahnućem našem životu i izgradnji ovoga kraja i Hrvatske.

Pri kraju mise župnik Lenić se prisjetio umrlog velikoga sina Slavonije Krunoslava Kiće Slabinca koji je u danima Domovinskoga rata pjesmom hrabrio i budio nadu. Nakon referiranja stihova njegove pjesme Hrvatskoga roda sin potaknuo je na molitvu za njega.

Potom su se svećenici i vjernici s upaljenih 18 lampiona uputili do Križa ispred župne crkve te ih ondje položili za sve žrtve Domovinskoga rata, uz pjevanje nekoliko domoljubnih pjesama pjevačke skupine Ad astra.

Znatan je broj vjernika, uz poštivanje epidemioloških mjera, sudjelovao na misi i ovom spomenu, kao i prije mise na pobožnosti Milosrđu Božjemu, čiji je početak pratila zvonjava zvona sa župne crkve, zajedno sa zvonima crkava diljem Hrvatske.

Samu spomenutu pobožnost i cijelu misu pjevanjem su odabranih pjesama animirali domaći pjevači.

Ž.I., B. Lukačević, KT