Šibenik

Misnice za proslavu 50. obljetnice kanonizacije Nikole Tavelića


Trideset i tri misnice Sv. Nikole Tavelića, skrojene u radionici Drvenkar, stigle su u svečevo šibensko svetište, a u povodu skore nacionalne proslave 50. obljetnice Tavelićeve kanonizacije u nedjelju 21. lipnja u Šibeniku.

Foto: svetiste-sibenik.hr

Foto: svetiste-sibenik.hr

Liturgijski dizajn misnica osmislio je fra Josip Ivanović, a kao dominantni motiv uzeo je stilizirani križ uklesan u zidinama samostana Sv. Frane u Šibeniku. Na taj se način, kako je objavljeno na mrežnoj stranici Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića, željela prikazati svečeva povezanost s njegovim rodnim gradom Šibenikom i s drevnim samostanom Sv. Frane, gdje je svetac sigurno proživio određene godine svojega redovničkog života – o čemu svjedoče brojni najstariji dokumenti prebogate baštinske knjižnice ovoga samostana.

Misnice su crvene, kao znak mučeništva, a na dnu je apliciran franjevački grb, kao znak pripadnosti razgranatom franjevačkom redu koji je od vremena Sv. Frane prisutan i u našim krajevima.

Doniraju ih vjernici, štovatelji Sv. Nikole Tavelića, stvarajući na taj način duhovno „posvojenje“ ili zajedništvo sa svećenikom koji će tu misnicu nositi.

J.P., KT