Zagreb

Misno slavlje za ubijene hercegovačke fratre


U prepunoj crkvi franjevačkog samostana Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Zagrebu na spomen obljetnicu ubijenih širokobrijeških franjevaca slavljena je 8. veljače spomen misa na ubijene fratre.

Foto: Miriam

Foto: Miriam

Misu je predvodio Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u suslavlju braće franjevaca i drugih svećenika susjednih župa. Također je bio i nazočan provincijal franjevaca kapucina fra Jure Šarčević. Prije početka mise pročitana su imena ubijene braće fratara, javlja Miriam

Gvardijan samostana u Zagrebu fra Svetozar Kraljević u pozdravnoj riječi prije euharistijske službe rekao da je da su se svi okupili na slavlje života. „Život je Božji dar i volja je Božja da taj život slavimo iako neki nisu imali prigodu proživjeti život jer ih je dohvatila ljudska zloća. Zato smo mi tu da večeras učinimo spomen čin sjećanja i molitve da duše i živote ubijene naše braće“,  istaknuo je fra Svetozar.

Biskup Križić u svojoj homiliji naglasio je vrijednost žrtve i spremnosti na žrtvu. „Nasljedovati Isusa ne obećava posebni status, već ponajprije protivljenja s mogućnošću gubitka života zbog svjedočanstva za Isusa“, rekao je biskup. Istaknuo je da je u vrijeme rata ubijeno 694 svećenika, redovnika i redovnica jer su bili „omiljena lovina komunističke vlasti kojoj je mučenje i ubijanje bila uistinu zabava“. „Bili su uvjereni da će udarajući pastire raspršiti cijelo stado vjernika“, dodao je mons. Križić.

„Ovo sjećanje na naše mučenike nema za nakanu pobuđivati u nama mržnju i želju za osvetom. Kada bi ti bilo, onda bismo mi sami u sebi njegovali zločinca i davali prostora đavlu. Odgovor na mržnju i na zlo je praštanje i ljubav. To je Isusov stav ii tu je srce njegove muke“, poručio je biskup.

Prema njegovim riječima, stav ubijenih franjevaca bio je onaj stav Isusovih učenika koji se nisu laćali mača niti su na mržnju odgovarali mržnjom i osvetom. „Naša pobijena braća nisu potegli nikakav mač da bi se obranila, nego su dali svoj život, svoju krv, i te žrtve koliko god bile strašne i bolne, nisu uzaludne, one su pobijedile. Donijele su Crkvi i našem narodu puno Božjeg blagoslova“, naveo je propovjednik.

Kazao je kako su redovnici mučenici zasigurno naši zagovornici pred Bogom. „Naš narod, a napose naša Hercegovina, je kroz povijest dala dosta mučenika. Njihovo mučeništvo nije bilo uzaludno, donijelo je puno blagoslova generacijama do naših dana, jer mučeništvo je najplodnije sjeme dobroga i plemenitoga. Zahvalni smo Bogu za njih i molimo ga da takvi u našem narodu nikada ne usfale“, zaključio je biskup Zdenko.

Franjevački bogoslovi svojim su pjevanjem i asistencijom na sv. misi uveličali ovaj čin vjere i zahvale Bogu za franjevačke mučenike. Na licima ljudi vidjela se radost što imamo na nebu zagovornike kod Oca nebeskoga da i nama podari snagu svjedočanske vjere i nade da Bog drži povijest i našu sudbinu u svojim rukama i da nas vodi k sebi.

Zavičajno društvo Širokobriježana u samostanskoj dvorani nakon mise priredilo je domjenak za sve koji su došli.

KT