Mons. Bože Radoš - novi varaždinski biskup


Papa Franjo imenovao je 1. kolovoza preč. Božu Radoša, rektora Papinskoga hrvatskoga zavoda Sv. Jeronima u Rimu, novim biskupom Varaždinske biskupije.

Mons. Bože rođen je 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku pa je on nakon završetka sjemenišne klasične gimnazije u Zagrebu i Đakovu (1983.) započeo filozofsko-teološki studij u Đakovu. Diplomirao je 1990., a iste godine, 29. lipnja, zaređen je za svećenika tadašnje Đakovačko-srijemske biskupije.

Nakon toga jednu godinu je obnašao službu župnoga vikara u Osijeku te 1991. započeo poslijediplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu i magistrirao 1994. na temu Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti. Od 1997. do 2016. bio je duhovnikom u đakovačkoj bogosloviji te profesorom na KBF-u u Đakovu. Osim toga obnašao je službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika, a od 2010. je kanonik Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Kongregacija za kler imenovala ga je 2016. na službu rektora Papinskoga hrvatskoga zavoda Sv. Jeronima u Rimu.

Mons. Radoš nasljeđuje biskupa Josipa Mrzljaka koji, zbog godina, ide u mirovinu.

KT