Nadbiskup Hranić krstio osmo dijete u obitelji Jurilj


Predvodeći 20. lipnja misno slavlje u Župi Sv. Ivana Krstitelja u Podcrkavlju, nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić krstio je Martina, osmo dijete u obitelji Jurilj iz sela Grabarje te Saru, drugo dijete u obitelji Petrović iz sela Zdenci.

Aktualizirajući misna čitanje te nedjelje nadbiskup Hranić u prigodnoj je homiliji naglasio kako se prije više od godinu, kada je koronavirus izmijenio naše navike, zaustavio gospodarstvo, nametnuo nova pravila ponašanja, čitavo čovječanstvo pa i sama Crkva našla u sličnoj situaciji poput Isusovih učenika na lađi u olujnom moru. Usvrdio je kako smo tada shvatili da ne možemo ići dalje svatko za sebe, već samo zajedno.

Posvjestivši kako nas Bog ljubi bezuvjetno, no mi se od njega  udaljujemo vođeni pohlepom za profitom, te dopuštamo da nas obuzmu stvari ovoga svijeta, nadbiskup je upozorio: „ Ne marimo za Božju riječ i njegove pozive. Nismo se probudili pred svjetskim ratovima i nepravdama. Ne slušamo krik siromaha i našega teško bolesnog planeta. Nastavljamo svoj hod dalje misleći da ćemo uvijek ostati zdravi u jednom bolesnom svijetu.

A Boga se sjetimo onda kad se nađemo u nerješivim poteškoćama, kad se nađemo u moru kojim bjesne valovi. Tada i mi zavapimo Gospodinu, probudi se“. Nadbiskup Hranić zahvalio je i čestitao na kraju roditeljima krštenika, a posebno obitelji Jurilj na njihovom osmom djetetu stavivši ih za primjer kršćanskim brakovima.

Svečano misno slavlje, s obredom krštenja, uz nadbiskupa Hranića suslavili su domaći župnik Andrzej Tylicki,  tajnik Nadbiskupijskog ordinarijata Domagoj Lacković  i Mario Lešić, župnik u Ruščici, koji je bio i kršteni kum maloga Martina. Slavlje je pjevanjem je uveličao župni zbor.

B. L., J.Vr., KT