Zadar

Nadbiskup Puljić posvetio novu crkvu Bl. Alojzija Stepinca


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić posvetio je 8. veljače novoizgrađenu župnu crkvu i pastoralni centar Bl. Alojzija Stepinca na Bilom Brigu u Zadru.

Foto: zadarskanadbiskupija.hr

Foto: zadarskanadbiskupija.hr

Kako piše na mrežnim stranicama Zadarske nadbiskupije, riječ je o najviše iščekivanom crkvenom zdanju nadbiskupije od hrvatske neovisnosti.

Misu je tom prigodom, uz suslavlje pedesetak svećenika, predvodio mons. Puljić, uz nazočnost oko tisuću vjernika iz svih krajeva ova mjesne Crkve, koji su svojim dolaskom izrazili podršku i čestitku župljanima koji 22 godine svoj sakramentalni život nisu živjeli u posvećenom kamenom sakralnom zdanju.

Na početku mise mons. Želimir blagoslovio je vodu te je maslinovom granom umočenom u vodu poškropio oltar i prošao cijelom crkvom škropeći njezine zidove. Četiri križa na zidovima crkve, po dva sa svake strane, svetim uljem pomazali su župnik don Mario Sikirić i don Igor Ikić, nekadašnji župnik Biloga Briga.

U propovijedi je zadarski nadbiskup istaknuo kako je posveta crkve i oltara važan događaj za župu i nadbiskupiju. „Jer u župi se utjelovljuje i rađa Crkva koju je Vatikanski sabor opisao kao 'sjeme Božjega kraljevstva', mesijanski naraštaj koji se hrani 'kruhom koji je s neba sišao'. Isus je htio da njegova Crkva bude zajednica braće i sestara koji su prigrlili vjeru i žive kao jedno srce i jedna duša, kako je Luka opisao prvu zajednicu kršćana. To zajedništvo vjernika ne dolazi samo od sebe. Ono je najprije plod Božjeg blagoslova, a onda i ljudskog nastojanja. I nema ga bez euharistije, koja je izvor zajedništva i spremnosti da nas ona preobrazi kao što je preobrazila učenike iz Emausa“, kazao je.

Naglasivši da je euharistija uistinu čudo posvemašnjeg Božjeg prebivanja među nama, nadbiskup je rekao kako je Isus kao živi Sin Božji prošao zemljom čineći dobro.

„On i danas po euharistiji živi među nama: liječi bolesne, hrani gladne, tješi žalosne i obraća grešnike. I spreman je svakog trenutka prosvijetliti nas, ojačati i blagosloviti, posvetiti, utješiti i pomoći. Njegove su ruke pune nebeskih darova i milosti. Stoga mu dolazi svatko tko ga voli i treba, da mu se izjada i iznese svoje tegobe i probleme, da dobije njegov blagoslov. Ali, i kako bi zahvalio za udijeljene milosti i darove koje nam izobilja šalje po svom odabranom miljeniku Alojziju kojem posvećujemo ovu crkvu“, poručio je mons. Puljić.

Na kraju se okupljenima obratio župnik Sikirić. „Hvala vam za sve, što ste imali volje i snage iznijeti to dok smo bili izvan crkve. Nismo imali adekvatan prostor, dolazili ste i u školu. Hvala svima koji ste davali novac kojega smo skupljali da smo mogli urediti unutrašnjost crkve. Hvala za svaku molitvu koju ste izrekli za ovo što vidimo. Moram spomenuti i ljude koji su gorjeli za ovu crkvu i voljeli je, a nisu više s nama. Pokojni Matija, Roza, Tonko, Divna, Jadranka, Antica i svi koji su je čekali, a nisu dočekali. Vjerujem kako se u nebu raduju ovoj crkvi i kod Boga vide što se dogodilo. Hvala župnom zboru i ministrantima“, kazao je don Mario u zahvali župljanima Biloga Briga.

Spomenimo kako je župa na Bilom Brigu utemeljena 1998., te se puk do sada okupljao na misnim slavljima u montažnoj crkvi. Troškove gradnje ove župne crkve u iznosu od 15 milijuna kuna snosi Zadarska nadbiskupija.

KT