Dubrovnik

Nagrade fr. Stjepanu Krasiću i posthumno p. Petru Perici


U Dubrovniku je 2. veljače održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika na kojoj su ove godine dodijeljene nagrade za životno djelo dvojice istaknutih redovnika.

Foto: Dubrovačka biskupija

Foto: Dubrovačka biskupija

Nagradu kao zahvalu za izniman doprinos u znanosti i kulturi dobio je akademik fr. Stjepan Krasić, a posthumno kao zahvalu za dosljedno promicanje slobode i ljudskog dostojanstva o. Petar Perica u čije je ime nagradu primio o. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Nagrade je uručio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. Na svečanoj sjednici dodijeljene su i nagrade za godišnja postignuća, a dobitnici su Dubravka Šeparović Mušović, Ljekarna Čebulc i Udruga slijepih i slabovidnih osoba Dubrovnik. Uručio ih je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

U ime dobitnika okupljenima se obratio akademik Krasić koji je izrazio zahvalnost za iskazanu čast. Kazao je i kako koliko god da su počašćeni i sretni da ipak smatraju kako nisu ništa osobito veliko i izvanredno učinili. „Smatramo da je svaki građanin, ne samo po Ustavu, nego i po svojoj dužnosti, po svojoj savjesti dužan učiniti sve što može za svoj grad, zajednicu, domovinu. Grad to smo mi, građani“, istaknuo je govornik.

Dodao je i kako osim što se ponose svojim nagradama da one za njih predstavljaju i dužnost da nastave raditi. „Istina je da se za ono što smo učinili trebalo oznojiti i koječega u životu odreći. No mi smo to učinili radosno i svjesno jer je to bila naša dužnost i obveza“, kazao je akademik.

Govoreći o o. Petru Perici, naveo je kako je ono što mu je trebala biti najveća pohvala proglašeno krivnjom zbog čega je svoj život skončao s brojnim sugrađanima na otočiću Daksi. „On nam poput nas živih danas ne može reći hvala za nagradu, ali može učiniti nešto drugo veće i važnije, moliti za vas“, poručio je fr. Stjepan.

Na kraju je citirao i riječi dubrovačkog pjesnika fra Anselma Katića koji je rekao kako najveće blago ovoga Grada nisu palače i zidine već ljudi, te uzrečicu starih Helena da je čovjek mjera svih stvari i najveća vrednota.

Među brojnom publikom u kazalištu bili su predstavnici Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, Vlade Republike Hrvatske, dubrovački biskup Mate Uzinić, rektor crkve Sv. Vlaha mons. Toma Lučić, ovogodišnji festanjuli Ivo Mazavac i Nedjeljko Zelen te nećakinje o. Petra Perice.

KT