Sisak / Marija Bistrica

Nova pastoralna godina posvećena mladima


Deveto tradicionalno zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je 18. kolovoza.

Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu sa 70-ak svećenika pristiglih iz svih župa biskupije zajedno sa svojim vjernicima, a koji su u potpunosti ispunili bistričko svetište.

U homiliji, biskup je podsjetio na prošlu pastoralnu godinu u Biskupiji koja je bila pod znakom Bl. Alojzija Stepinca jer se ove godine navršilo 120 godina od njegova rođenja, a 3. listopada bit će i 20 godina otkako je proglašen blaženim, upravo u Mariji Bistrici.

„Mi smo, Bogu hvala, uspjeli pred sisačkom katedralom podići lijep spomenik našem dragom svetom Blaženiku, a na 20. godišnjicu beatifikacije bit će hodočašće svećenika Zagrebačke metropolije u Stepinčev rodni Krašić. To će biti za nas i formalno zaključenje te Godine, ali se i dalje nastavljamo moliti za njegovo proglašenje svetim i kad se to dogodi, bit će zapravo dosegnut cilj ove naše prošle Godine. Ipak, te se 'godine' nastavljaju, kao da se preklapaju i međusobno prožimaju jer Bl. Alojziju ćemo se i dalje moliti u zagovor kada ćemo moliti za naše druge nakane“, rekao je biskup te dodao kako se proteklih godina u Biskupiji osobita pozornost davala obiteljima shvaćajući koliko je današnja obitelj u velikim teškoćama te joj je potrebna Božja pomoć.

„Tako smo bili proglasili Godinu obitelji pa potom Godinu očeva i majki, a to je pratilo inicijativu Svetog Oca koji je sazvao dvije biskupske sinode na temu obitelji. Ove jeseni održat će se u Rimu biskupska sinoda o mladima pa sam i ja odlučio da ova naša sljedeća pastoralna godina bude posvećena mladima“, dodao je biskup.

Proglasivši Godinu mladih biskup istaknuo kako će se na njezinom početku, točnije 29. rujna, održati hodočašće mladih iz cijele Sisačke biskupije u Svetište Majke naših stradanja Gori, a završit će hodočašćem mladih biskupije, sljedeće godine, na 30. međunarodni festival mladih Mladifest, početkom kolovoza u Međugorje.

Dan ranije, u petak 17. kolovoza, održano je osmo hodočašće mladih Sisačke biskupije na kojem se okupilo 100-tinjak mladih od koji je njih 30-ak pješačilo do Siska do Marije Bistrice. I ove godine mladi su biskupu i okupljenima bogatim programom predstavili svoj rad u protekloj pastoralnoj godini s osvrtom na Animatorsko ljeto u Malom Lošinju.

KT