Novi sadržaji u sklopu Franjevačkog samostana u Vukovaru


Franjevački samostan Vukovar predstavio je 5. veljače u svojim prostorima projekt Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada.

Time će se kroz ulaganja u obnovu i revitaliziranje kulturnih dobara u sklopu Franjevačkog samostana otvoriti novi turističko-edukativni potencijali grada Vukovara te cjelokupne Vukovarsko-srijemske županije.

Uz Franjevački samostan, koji je ujedno i nositelj projekta, predstavljanju su prisustvovali partneri – vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, ravnateljica Turističke zajednice grada Vukovara Jasna Babić te ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

Projektom Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara, čiju provedbu (su)financira Europski fond za regionalni razvoj te Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, obnovit će se i očuvati jedno nepokretno (Franjevački samostan Vukovar) te četiri pokretna kulturna dobra (tri zbirke knjiga koje obuhvaćaju knjige iz XVII., XVIII., XIX. stoljeća i matične knjige te jedna zbirka inventara samostana).

Pored navedenog, do kraja godine u sklopu Franjevačkog samostana bit će smješten Franjevački muzej kojim će se pokazati bogata kulturna i umjetnička baština sačuvana u samostanskom arhitektonskom habitusu, dok će se rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja stvoriti odgovarajući prostor za znanstveno-edukativne aktivnosti kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurolt.

Kako javlja laudato.hr ne manje važno, neiskorišteni podrum Franjevačkog samostana zamijenit će vinoteka i suvenirnica u sklopu kojih će biti dostupni dizajnirani suveniri i brošure muzeja kao i suveniri te ostali proizvodi lokalnih proizvođača (vinara, obrta za izradu suvenira, pčelara i sl.), a što će kulturnom dobru samostana pružiti dodatnu, tržišnu vrijednosti.

"Od svog osnutka 1723. Franjevački samostan bio je i ostao rasadište vjere, obrazovanja i kulture te čuvar hrvatskog jezika i identiteta. Unatoč brojnim okupacijama te vremenskim nesigurnostima, franjevci su uspjeli očuvati kulturno i umjetničko blago, a po kompleksnosti i cjelovitosti baštine Franjevački samostan svrstan je među najvrjednije spomeničke sklopove kontinentalne Hrvatske te je registriran kao spomenik kulture visoke A (I) kategorije", rekao je gvardijan Franjevačkog samostana Vukovar fra Ivica Jagodić.

KT