Zagreb

O. Milan Stipić imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije


Papa Franjo prihvatio je odreknuće mons. Nikole Kekića na pastoralnom služenju Križevačkoj eparhiji i imenovao je apostolskim upraviteljem iste eparhije o. Milana Stipića, protojereja Križevačke eparhije i dosadašnjeg župnika u Jastrebarskom.

Prema priopćenju Apostolske nuncijature u Zagrebu, vijest o imenovanju objavljena je u Rimu i Zagrebu u ponedjeljak, 18. ožujka. Protojerej stavrofor o. Milan Stipić rođen je 28. prosinca 1978. u Bosanskom Novom (Bosna i Hercegovina) od oca Vladislava i majke Vesne.

Djetinjstvo je proveo u Lipiku gdje je i kršten. Osnovnu školu pohađao je u Lipiku, a zbog ratnih zbivanja u Zagrebu i u Čazmi. Nakon osnovne škole 1993. upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu i započeo svećeničku formaciju u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu.

U Grkokatoličko sjemenište Križevačke eparhije ušao je 1997. i studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uz redovni studij aktivno se bavi crkvenom glazbom istočnog obreda.

Za đakona je rukopoložen 8. studenoga 2002. u konkatedrali Svetih Ćirila i Metoda u Zagrebu, a svećeničko rukopoloženje primio je 18. listopada 2003. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započeo je službu župnika u grkokatoličkim župama Kašt i Radatovići u Žumberačkom dekanatu.

Naslov protojereja dobio je 2007. i preuzeo je pastoralnu skrb za grkokatolike u Dalmaciji. Od 2012. do danas bio je župnik je u Jastrebarskom. Osim hrvatskog, govori ruski i ukrajinski jezik.

KT / IKA